Agricultorii vin cu tehnică în PMAN ca să protesteze

Agricultorii care duminică, 6 decembrie, și-au parcat tehnica din dotare la intrările din capitală, vin să protesteze în Piața Marii Adunări Naționale. Acțiunea este îndreptată „împotriva politicii bugetar-fiscale păguboase fermierilor”, dar și „lipsei măsurilor de susținere a agricultorilor afectați se secetă”.

Contactat de IPN, Vasile Mîrzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor, a spus că agricultorii vor porni cu tehnica, de la intrările din oraș începând cu ora 11.00. Aceștia sunt gata să rămână în PMAN până vor fi auziți de autorități.

Agricultorii solicită să le fie compensate măcar jumătate din cheltuielile suportate pentru însămânțarea și îngrijirea culturilor din grupa a doua. Potrivit lui Vasile Mîrzenco, autoritățile le acordă 150 de lei, pe când cheltuielile per hectare sunt în jur de cinci-șase mii de lei. Agricultorii mai cer să le fie compensate accizele la motorină. O altă solicitare este păstrarea TVA pentru producția agricolă primară la cota de 8%. În proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021 este prevăzută majorarea cotei până la 12%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.