Agenția de Mediu: Riscuri iminente legate de o eventuală expunere la radiații ionizante nu există

Riscuri iminente pentru populație legate o eventuală expunere la radiații ionizante nu există.  Valorile fondului radioactiv sunt la nivelul natural caracteristic teritoriului țării. Precizările sunt făcute de Agenția de Mediu în contextul atacurilor din ultimele două zile asupra centralei nucleare din Zaporojie, Ucraina, care au sporit îngrijorările cu privire la un posibil dezastru nuclear, transmite IPN. 

Agenția de Mediu efectuează zilnic monitoringul echivalentului dozei ambientale a radiației gama (fondul radioactiv al mediului) înregistrat la șapte stații cu monitorizare manuală (or. Soroca, or. Fălești, s. Cornești, s. Bravicea, or. Comrat, or. Leova, s. Bălțata), cu ajutorul dozimetrelor portabile UltraRadiac și DRG, și cinci stații cu monitorizare automată în regim continuu (or. Ștefan-Vodă, or. Bălți, or. Chișinău, or. Briceni și or. Cahul).

În data de 28 septembrie, până la ora 08.00, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală constituie: Minima: 0,10 μSv/h – la staţia Bălțata; Maxima: 0,17 μSv/h – la stația Comrat. La staţiile cu monitorizare automată: Minima: 0,11 μSv/h – la staţia Chișinău; Maxima: 0,15 μSv/h – la staţia Ștefan Vodă. Limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova este de 0,25 microSievert/h.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.