Agenda Consiliului de Securitate este stranie ţinând cont de evoluţiile peste Nistru, expert

Consiliul Suprem de Securitate, convocat luni, 17 iunie, de către preşedintele Nicolae Timofti, nu are pe ordinea de zi situaţia din regiunea transnistreană. Solicitat de IPN, politologul Eduard Ţugui, expert în problematică transnistreană, spune că agenda consiliului este cel puţin stranie, ţinând cont de ultimele evenimente din regiune.

„În ultimul timp în partea stângă a Nistrului sunt atentate, provocări. Şi dacă în acest timp, consiliul discută despre situaţia în sistemul bancar, despre forma sa organizatorică şi componenţă, şi nu se pune în discuţie anume aceste probleme în zona de securitate, aceasta mă face să fiu sceptic că noua componenţă va constitui un aparat funcţional”, a menţionat politologul.

Eduard Ţugui a remarcat că i se pare impropriu ca agenda Consiliului Suprem de Securitate să nu vizeze decizia Tiraspolului de trasare a aşa-zisei frontiere, cu „înghiţirea” unor localităţi aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova. „Ştiu că este şedinţă specială în Parlament pe această problemă, dar ar fi fost cazul ca acest subiect să fie discutat şi la Consiliul Suprem de Securitate”, a mai spus expertul în problematică transnistreană.

Pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate figurează reformarea consiliului şi  modernizarea Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Săptămâna trecută, liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a semnat un asa-zis proiect de lege cu referire la „graniţa de stat a Transnistriei”. În limitele graniţei este inclus şi oraşul Bender, cu 3 sate, printre care şi Varniţa. Autorităţile de la Chişinău au declarat că decizia Tiraspolului vine în contradicţie cadrului juridic şi logicii procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.