Adunarea Generală a Judecătorilor, fără cvorum

Lipsa de cvorum a făcut ca Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată pe 25 octombrie, să nu reușească să numească componența Consiliului Superior al Magistraturii. La adunarea care este nerecunoscută de Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii au fost prezenți aproximativ 160-170 din cei 200 de judecători necesari pentru ca să fie numită o nouă componență a CSM, transmite IPN.

Oleg Sternioală, judecător al Curții Supreme de Justiție, a spus că membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocați din funcție și că „este opinia lor dacă ei cred că încă mai sunt membrii CSM”. Oleg Sternioală a precizat că adunarea de astăzi este una logică întrucât, după ce au fost demiși membrii CSM, urmează ca instituția să aibă altă componență, care nu poate fi numită decât de Adunarea Generală a Judecătorilor.

Ion Chirtoacă, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a declarat că însăși Comisia de la Veneția a recomandat ca reformele justiției să înceapă de la Consiliul Superior al Magistraturii. „În luna iunie, exponentul executivului a fost la ședința CSM și a spus că nu are încredere în instituție pentru că a servit regimului Plahotniuc. Astăzi, acest guvern susține membrii demiși ai CSM, desemnați în perioada Partidului Democrat”, a spus Ion Chirtoacă. Judecătorul a mai precizat că organele de drept nu și-au exercitat obligațiile pentru a asigura ca Adunarea Judecătorilor să se desfășoare în bune condiții. „Este un drept al meu, ca judecător, să îmi exprim dezacordul pentru deciziile Consiliului Suprem al Magistraturii”, a declarat magistratul.

Într-o postare pe pagina de Facebook, premierul Maia Sandu a scris că intenția reală a celor care au convocat Adunarea Generală a Judecătorilor este blocarea reformelor inițiate de Guvern și protejarea judecătorilor care de-a lungul timpului au călcat în picioare legea. Premierul a menționat că schimbarea CSM-ului poate avea loc doar respectând legea și standardele europene în domeniu, iar regulile promovate de Guvern de alegere a membrilor CSM instituie un proces echitabil și transparent care avantajează judecătorii onești și competenți. „Stimați judecători, vă doresc înțelepciunea să luați decizii corecte, să vă ascultați propria conștiință, să respectați legea și să acționați cu gândul la edificarea unui stat de drept și la viitorul acestei țări”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

O reacție la evenimente a avut și președintele Igor Dodon, care, într-o postare pe pagina de Facebook, a precizat că „judecătorilor nu li se poate nega dreptul lor la întrunire pașnică pentru a discuta chestiunile de interes comun ale breslei dar aceste întruniri trebuie sa fie convocate strict conform normelor legale”.


Adunarea Generală a Judecătorilor a decis, pe 27 septembrie, revocarea din funcție a celor șase judecători delegați în Consiliul Superior al Magistraturii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.