ADRESAREA reprezentanților Societății Civile din Republica  Moldova în legătură cu negocierile planificate între Rusia și SUA, NATO și UE privind așa-numitele garanții de securitate solicitate de Moscova

Excelentei Sale Domnului Joe BIDEN,

Președintele Statelor Unite ale Americii,

Excelentei Sale Domnului Jens STOLTENBERG,

 Secretarul General al NATO,

Excelentei Sale Domnului  Charles MICHEL,

Președintele Consiliului European 

 

 

 

ADRESAREA

reprezentanților Societății Civile din Republica  Moldova în legătură cu negocierile planificate între Rusia și SUA, NATO și UE privind așa-numitele garanții de securitate solicitate de Moscova

 

În contextul negocierilor ce urmează să aibă loc la Geneva între Rusia și SUA, pe de o parte, și Rusia cu NATO și UE, pe de altă parte, privind așa-numitele garanții de securitate solicitate de Moscova, ”garanții” care nu sunt altceva decât o încercare a Federației Ruse de a opri extinderea NATO spre Est, de a bloca relațiile de ordin militar ale Statelor Unite ale Americii cu republicile ex-sovietice, precum și de a limita chiar cooperarea NATO cu statele din fostul Pact de la Varșovia, noi,  reprezentanții societății civile din Republica Moldova, ne adresăm Dumneavoastră în legătură cu un subiect de extremă importanță pentru securitatea actuală, dar și viitorul Republicii Moldova - cel al retragerii trupelor ruse de ocupație de pe teritoriul Moldovei.

Deși au trecut peste 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, iar Moscova s-a angajat atât pe plan bilateral cât și multilateral (de exemplu la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999) să-şi retragă formaţiunile militare de pe teritoriul statului nostru, acestea  continuă să se afle ilegal în raioanele de est ale Republicii Moldova, violând normele de drept internaţional şi Constituţia Republicii Moldova, care interzice dislocarea de trupe străine pe teritoriul ţării.

Este cunoscut că autoritățile ruse și trupele ex-Armatei a 14-a a Rusiei au avut un rol determinant la apariţia şi perpetuarea separatismului transnistrean din 1991 până in prezent. Faptele au fost detaliat elucidate în Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul Ilaşcu şi alţii versus Moldova şi Rusia (din 8 iulie 2004), precum şi în cea cu privire la cazul Catan și alții împotriva Moldovei și Rusiei (19 octombrie 2012). Printre altele, în hotărârea CEDO din 8 iulie 2004 se arăta că în timpul conflictului moldovenesc din anii 1991-1992, forţe ale fostei Armate a 14-a (care au aparţinut succesiv URSS-ului, CSI-ului şi apoi Rusiei) staţionate în Transnistria au luptat alături şi pentru forţele separatiste transnistrene. Importante cantităţi de arme din arsenalul Armatei a 14-a au fost transferate în mod voit separatiştilor care au putut, în plus, să obţină şi alte arme fără ca militarii ruşi să se opună. Pe lângă aceasta, de-a lungul confruntărilor dintre autorităţile moldovene şi separatiştii transnistreni, conducătorii ruşi au susţinut, prin declaraţiile lor, autorităţile separatiste. Astfel, autorităţile ruse au contribuit atât militar, cât şi politic la crearea unui regim separatist în regiunea Transnistriei, care face parte din teritoriul Moldovei. Chiar şi după armistiţiul din 21 iulie 1992, Rusia a continuat să susţină din punct de vedere militar, politic şi economic regimul separatist, permiţându-i astfel să supravieţuiască, şi obţinând o anumită autonomie faţă de Moldova.

Deși au trecut peste 30 de ani de la  dezintegrarea URSS, trupele ruse de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova continuă să fie o sursă permanentă de pericol la adresa securității statului nostru şi a întregii regiuni şi de alimentare a separatismului transnistrean, astfel subminând grav eforturile comunităţii internaţionale orientate spre reglementarea conflictului pe cale paşnică. Ar fi regretabil dacă  în cadrul discuțiilor purtate la Geneva privind așa-numitele garanții de securitate solicitate de Rusia, democrațiile occidentale ar accepta argumentele false rusești, contribuind astfel la o nouă împărțire a Europei în sfere de influență.

 

Președintele rus Vladimir Putin și oficialii săi vorbesc despre inaceptabilitatea ca securitatea unei țări să fie asigurată pe contul altor state. Suntem absolut de acord cu acest principiu, tocmai de aceea solicităm ca Rusia să-și retragă neîntârziat, complet şi necondiţionat  forţele armate de pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum s-a angajat în cadrul OSCE, ONU şi ale altor organizaţii internaţionale. Amintim încă o dată că, în pofida presiunilor politice, economice și politice, autorităţile moldovenești nu au acceptat legalizarea prezenței trupelor ruse de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova și se pronunță cu fermitate pentru retragerea lor.  

Totodată, ne exprimăm speranţa că poziţia noastra privind retragerea imediată, ordonată şi completă a trupelor ruse de ocupație de pe teritoriul Republicii  Moldova va fi auzită şi luată în considerare de către statele membre ale NATO și UE.

Pornind de la cele menționate mai sus, solicităm Excelențelor Voastre susținerea poziției  statului nostru, care dorește să trăiască fără trupe de ocupație pe teritoriul său.  Suntem ferm convinși că retragerea completă a trupelor si munițiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova va crea premizele necesare pentru reglementarea definitivă a conflictului transnistrean pe cale pașnică și va contribui la consolidarea stabilităţii şi securităţii în întreaga regiune.

 

Semnatari:

Eugen Doga, academician, compozitor;

Mihai Gribincea, ex-Ambasador al R. Moldova în BENELUX, România și Serbia, fost Șef al

                               Misiunii  Republicii Moldova pe lângă NATO;

Mihai Cimpoi, academician, ex-deputat;

Iurie Renită, ex-Ambasador al Republicii Moldova in România, Serbia si Muntenegru,

                       Belgia și Luxemburg, fost Șef al Misiunii  Republicii Moldova la NATO;

Gheorghe Ghidirim, academician, ex-ministru;

Anatol Țăranu, ex-Ambasador al Republicii Moldova în Rusia, ex-deputat;

Alecu Reniță, ex-deputat, directorul publicației naționale „Natura”;

Valentin Dolganiuc, ex-viceprim-ministru, ex-deputat;

Pintilie Pîrvan, ex-deputat, președinte Asociația „Parlamentul – 90”;

Vasile Bumacov, ex-Ambasador al Republicii Moldova in Japonia, profesor universitar;

Alexandru Arseni, ex-deputat, profesor universitar;

Ion Neagu, ex-deputat;

Ion Negrei, ex-viceprim-ministru, istoric;

Vitalie Marinuță, general(r), ex-ministru al apărării;

Vasile Grozavu, ex-deputat;

Anatol Arhire, ex-deputat;

Nicolae Moraru, ex-deputat;

Gheorghe Șalaru, ex-ministru;

Anatol Petrencu, dr.habilitat, istoric.

*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.