Actualul Guvern nu poate fi considerat ca fiind al PSRM, opinii

Președintele Igor Dodon nu acționează de sine stătător atunci când anunță diferite inițiative, dar în spatele acestuia s-ar afla fostul președinte al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. De această părere sunt mai mulți experți, deputați și comentatori politici. Potrivit lor, proiectele anunțate recent de către șeful statului sunt o continuare a proiectelor inițiate anterior de către PDM. Totodată, din Guvernul condus de Ion Chicu nu fac parte membri ai Partidului Socialiștilor, ci mai curând foști funcționari din timpul guvernării PDM sau oameni din cercul apropiat al lui Igor Dodon. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul Jurnal TV, transmite IPN.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari susține că actualul Guvern nu poate fi numit al socialiștilor, ci al președintelui Igor Dodon și că în cadrul executivului nu sunt selectați oameni din rândul PSRM, dar din cercul apropiat lui Dodon. „Acum toată guvernarea aparține lui Igor Dodon și acest lucru l-au înțeles și socialiștii. Acum și democrații cer o parte din putere. Democrații au început să ceară socoteală de la Igor Dodon. Și dacă Igor Dodon introduce la putere reprezentanții PDM, imediat vor apare animozități cu PSRM, deoarece în regiuni activiști socialiști pun aceste întrebări: de ce membrii PDM au rămas în teritoriu în toate posturile, de ce ei sunt protejați, iar activiștii socialiști nu sunt protejați? Această construcție se clatină deja”, a spus Alexandru Slusari.

Expertul WatchDog Valeriu Pașa consideră că președintele Igor Dodon preia metodele de mituire a electoratului de la Partidul Democrat pentru că acestea au funcționat. „Dodon nu face altceva decât să readucă instrumentele de răspândire a banilor publici sub forma unei mite electorale legalizate, așa cum a făcut Partidul Democrat. Dacă privim rezultatele alegerilor din 24 februarie 2019,  vedem că tot populismul și mita electorală din bani publici a funcționat, la fel cum a funcționat și mita electorală obișnuită în cazul Partidului Șor”, a afirmat Valeriu Pașa. Expertul susține că Igor Dodon apelează la aceste metode pentru că nu are altceva cu ce veni în fața alegătorilor.

Comentatorul politic Alexandru Petcov este de părere că în spatele lui Igor Dodon ar sta fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc, care din iunie anul trecut a plecat din țară. „El n-a dispărut nicăieri, el rămâne și este stăpân peste Dodon, peste Guvern și chestia asta se vede clar după acțiunile lui Dodon, după revitalizarea proiectelor. Am înțeles că în spațiul public a apărut așa un termen ca restaurare și aceasta tot vorbește despre faptul că Plahotniuc doar fizic nu se află în Moldova”, susține comentatorul.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea consideră că fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc este într-o situație grea și nu crede că are posibilitatea și capacități politice să coordoneze din umbră viața politică din Republica Moldova și să-l controleze pe Igor Dodon. „Nu cred că există acum niște legături între Plahotniuc și Dodon ceea ce nu înseamnă că președintele Dodon nu poate să folosească niște instrumente care s-au folosit și anterior și ele funcționează”, a afirmat comentatorul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.