Activitatea unui transportator este blocată din cauza unui dosar fabricat, avocat

Un cetățean al Republicii Moldova, care locuiește în stânga Nistrului și are o mică afacere în domeniul transportului, deținând două camioane, este cercetat penal, deja de cinci luni, fiindu-i blocată activitatea. O spune avocatul său, Mihail Boiștean. Potrivit apărătorului, este vorba de un dosar penal fabricat. Într-o conferință de presă la IPN, Mihail Boiștean a declarat că persecutarea unei persoane nevinovate nu e ceva nou în Republica Moldova. Dar nu poate fi tolerat așa ceva într-un stat pretins a fi de drept. Importanța socială este una considerabilă, pentru că oricine se poate pomeni într-o astfel de situație, spune avocatul.

Mihail Boiștean a relatat că, la începutul acestui an, clientul său, Andrei Potrîmba, a efectuat o cursă în Federația Rusă, încărcat cu mere. Toate actele au fost perfectate cum prevede legea. Între clientul său și persoana care i-a încredințat merele pentru transportare (presupusa parte vătămată în dosar) există doar relații civile. Și chiar dacă ar fi apărut unele neînțelegeri, acestea urmau să rămână în limita examinării lor în ordine civilă. Dar a fost pornită o cauză penală pentru „delapidarea averii străine”. Și această cauză se află în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și nu a instanței din raza domiciliului pretinsei părți vătămate, notează avocatul.

În prima instanță, procurorul a solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arest, dar judecătorul a dispus eliberarea clientului său, fiind aplicată o măsură preventivă non-privativă de libertate. Instanța superioară, Curtea de Apel, unde a fost depus recurs, a eliberat totuși mandatul de arest. „Nu am avut parte de nicio examinare obiectivă în cadrul acestui proces. Au fost făcute și declarații false și noi putem să probăm acest fapt. Au fost efectuate și încălcări de procedură la înaintarea învinuirii clientului meu. Toate încălcările au fost documentate de noi, atacate la timp, însă deocamdată nu avem niciun rezultat”, precizează apărătorul

Mihail Boiștean afirmă că clientul său e urmărit ilegal, fără nicio probă, fără temei. Acum acesta se află acasă. Așa cum teritoriul din stânga Nistrului nu este controlat de autoritățile constituționale, procurorii nu au purces la reținerea lui. „Acest fapt l-a salvat de abuzurile urmării penale. Însă el nu poate activa, nu-și poate desfășura afacerea”, spune avocatul.

Mihail Boiștean a mai comunicat că, în același timp, a mai fost pornită o cauză penală, pe același articol, doar că pe un alt alineat, invocându-se aceleași circumstanțe. Cauza a ajuns la același procuror. În opinia sa, se pune presiune dublă pe clientul său. Dacă va fi clasat primul dosar, să rămână al doilea. Apărătorul mai spune că presiunile asupra clientului au început atunci când acesta a refuzat să dea declarații calomnioase despre un alt participant la această cauză penală.

Prezent la conferință, Nicolai Potrîmba, tatăl învinuitului, a spus că nu e o afacere mare, dar e o sursă de venit pentru familie. Și bărbatul este convins că dosarul este pornit la comandă. Chiar dacă procurorul general spune pe la televiziuni că dosare la comandă nu se mai fac, situația este alta, afirmă tatăl inculpatului. Acesta a făcut apel către organele superioare ale Procuraturii Generale să ia sub control cazul fiului său, ca să se ajungă la o finalitate legală.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.