Activele oficiale de rezervă, în creștere în luna noiembrie

Activele oficiale de rezervă au constituit, la sfârșitul lunii noiembrie, 3 055,54 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 41,51 milioane în comparație cu 31 octombrie, când acestea au însumat 3 014,03 milioane de dolari, transmite IPN cu referire la informația prezentată de Banca Națională a Moldovei.

Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea unor granturi pentru suport bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor din partea Comisiei Europene, în numele UE – 38,62 milioane de dolari SUA. Cifra reprezintă echivalentul a 34,85 milioane de euro, dintre care 10,00 milioane constituie prima tranșă a componentei de grant în cadrul programului de asistență macro-financiară.

De asemenea, majorarea a fost determinată de intervențiile nete de procurare de valută pe piața internă – 11,00 milioane de dolari, precum și de intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate – 4,79 milioane de dolari. Este vorba și despre veniturile de la gestionarea rezervelor valutare – 3,83 milioane de dolari, dar despre înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale – 3,16 milioane de dolari etc.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile Ministerului Finanțelor –  8,16 milioane de dolari. De deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 6,40 milioane de dolari, dar și de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 5,14 milioane de dolari. Este vorba și despre reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 0,55 milioane de dolari și despre ieșirile nete din contul Directoratului Liniei de Credit – 0,17 milioane de dolari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.