Activele oficiale de rezervă au depășit patru miliarde de dolari

Activele oficiale de rezervă au constituit la sfârșitul lunii august 4,1 miliarde de dolari. Cifra este în creștere cu 457,27 milioane de dolari SUA în comparație cu sfârșitul lunii iulie, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei precizează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea suportului bugetar debursat de instituțiile Băncii Mondiale în sumă de 154,05 milioane de dolari, din care 143,41 milioane în cadrul operațiunii de politici de dezvoltare cu privire la răspunsul la situații de urgență, reziliență și competitivitate a Moldovei. La fel, creșterea a fost determinată și de intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută în valoare de 108,70 milioane de dolari.

La creșterea activelor a contribuit înregistrarea în favoarea Ministerului Finanțelor a suportului bugetar în sumă de 127,08 milioane de dolari debursat de Comisia Europeană în numele UE. Este vorba de cea de-a doua tranșă de grant în sumă de 76,28 milioane de dolari pentru susținerea populației vulnerabile afectată de prețurile majorate la energie și atenuarea presiunii economice asociată cu fluxul de refugiați din Ucraina. Un alt factor care a contribuit la majorare sunt intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în sumă de 74,71 milioane de dolari.

Pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 26,21 milioane de dolari. Plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova au constituit 15,90 milioane de dolari, iar plățile Ministerului Finanțelor – 6,05 milioane de dolari. Diminuarea a fost determinată și de reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții în mărime de 0,96 milioane de dolari și de ieșirile nete din contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă –  0,79 milioane de dolari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.