Acțiunile primarului la adresa pretorilor sunt acțiuni cu mai multe ținte, expert

Acțiunile întreprinse de primarul capitalei, Ion Ceban, la adresa pretorilor, pe care i-a lăsat fără salariu, fie i-a avertizat cu demiterea, „sunt acțiuni înainte de campania electorală, cu mai multe ținte”. De această părere este Mihai Roşcovan, expert în administrație locală.

Contactat de IPN, Mihai Roşcovan a spus că aparent se arată că se face ordine în oraș. „În realitate, se face o reîmpărţire a sectoarelor ce generează venituri pentru Partidul Socialiștilor – din amplasarea publicității, din banii piețelor comerciale și a gheretelor”, crede Mihai Roşcovan.

În urma modificării legislației, pretorii nu mai sunt numiți de Consiliul municipal Chişinău,ci direct de către primar, ceea ce înseamnă că tot el poate să-i şi demită. „Angajarea și demiterea trebuie făcute în cadrul legal. Dacă sunt făcute încălcări, în mod normal, ele trebuie depistate şi înlăturate. Dacă gheretele au fost instalate ilegal cu implicarea pretorului, atunci el trebuie pedepsit prin măsuri stipulate de lege, inclusiv demis cu dosar administrativ sau penal”, a explicat Mihai Roşcovan.

„Aceste mișcări inopinate și lipsirea pretorilor de salariul pe o lună sau două nu fac ordine în capitală. Aceasta trebuie să se facă printr-un plan de măsuri, public și transparent. Mai mult, acțiunile primarului sunt un PR politic, cu tentă electorală, dar și cu beneficii materiale pentru cei ce guvernează”, a adăugat expertul.

Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, a precizat că primarul, în calitate de angajator al acestor persoane, este în drept să aplice anumite sancţiuni în ceea ce priveşte salarizarea.

Primarul capitalei a declarat, luni, în cadrul şedinţei operative a serviciilor Primăriei, că pretorul de Botanica se va alege cu mustrare şi neachitarea salariului pentru luna iulie, pentru că a admis mai multe nereguli în sector şi, dacă lucrurile nu se schimbă, următorul pas va fi demisia. Pretorul de Buiucani a fost penalizat cu neachitarea a jumătate de salariu pentru faptul că în parcuri mai sunt admise parcarea automobilelor.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.