Acceptarea studierii Holocaustului este un semn de maturitate, Aureliu Ciocoi

Holocaustul este o filă întunecată a istoriei, care nu poate fi și nu trebuie uitată. Declarația Parlamentului Republicii Moldova, din 2016, care prevede studierea Holocaustului, reprezintă un semn de maturitate, o dovadă că suntem pregătiţi să ne asumăm ororile trecutului pentru a putea construi un viitor în care asemenea tragedii să nu se mai întâmple niciodată. O  declarație în acest sens a făcut astăzi, 26 ianuarie, Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar, ministru în exerciți al afacerilor externe și integrării europene, la o masă rotundă dedicată Zilei naționale de comemorare a Holocaustului. Evenimentul a fost organizat în format de videoconferință, transmite IPN.

Aureliu Ciocoi a menționat că „educația și formarea tinerelor generații în spiritul valorilor morale, promovând cultura naţională şi universală, stimulând dialogul intercultural în spiritul valorilor universale ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, sunt printre instrumentele principale prin care vom putea să păstrăm memoria acestei tragedii, să însuşim lecţiile istoriei și să construim o societate deschisă, rezilientă și pașnică”. „Cultivarea memoriei Holocaustului, ca alegere conștientă de a nu da uitării, este o ofrandă adusă victimelor și o datorie faţă de generațiile viitoare”, a mai spus premierul interimar, în cadrul mesei rotunde.

Lilia Pogolșa, ministru în exercițiu al educației, culturii și cercetării a remarcat că, în 2020, a fost implementat pachetul curricular la disciplina opțională „Holocaust: istorie și lecții de viață”, inclusă în oferta educațională pentru treapta de gimnaziu și liceu în anul 2019. „Grație efortului conjugat al ministerului și OSCE, anual cadrele didactice beneficiază de formare privind aplicarea instrumentelor didactice specifice disciplinei, ceea ce permit selectarea de către un număr mai mare de instituții a acestei discipline”, a afirmat oficialul.

Lilia Pogolșa a subliniat si faptul că Cimitirul evreiesc din Chișinău, care se află în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a fost dotat cu sistem de securitate video, iar toate monumentele funerare vandalizate au fost curățate sau restaurate. În aceste scopuri din bugetul de stat au fost alocați circa 350 de mii lei.

Masa rotundă dedicată Zilei naționale de comemorare a Holocaustului a avut loc în contextul „Săptămânii Memoriei Holocaustului” (25-31 ianuarie). Activitățile sunt organizate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Relații Interetnice, în parteneriat cu Comunitatea evreiască din Republica Moldova.

Cu același prilej, Ambasada Austriei a lansat astăzi la Chișinău premiera online a documentarului „Mauthausen – Două vieți”. Filmul relatează povestea a doi martori oculari ai ororilor petrecute în lagărul de concentrare de la Mauthausen (Austria), în care erau deportate elitele intelectuale şi sociale ale ţărilor ocupate de către regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ziua comemorării victimelor Holocaustului este marcată anual în Republica Moldova la 27 ianuarie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.