Absolvenții de gimnaziu și liceu intră în examene

A rămas mai puțin de o săptămână până când absolvenții claselor a IX-a vor intra în febra examenelor de absolvire, iar liceenii în cea a examenelor de bacalaureat. Pentru absolvenții ciclului gimnazial, sesiunea 2018 se va desfășura în perioada 4-14 iunie, iar sesiunea de bacalaureat va avea loc între 5 și 22 iunie, transmite IPN.

Potrivit unui ordin al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, absolvenții clasei a IX-a vor susține în acest an trei examene. Pentru alolingvi se adăugă și cel de-al patrulea examen, la limba și literatura română, care va avea loc pe 4 iunie (luni). Primul examen pentru toți absolvenții ciclului gimnazial va fi la matematică, pe 7 iunie (joi). Urmează examenele la  limba de instruire – 11 iunie (luni) și istoria românilor şi universală – 14 iunie (joi). Toate probele de evaluare vor fi organizate în scris.

În cadrul sesiunii de bacalaureat, pe 5 iunie (marți) absolvenții alolingvi vor susține examenul la limba și literatura română. Pe 8 iunie (vineri) va fi susținut examenul la limba de instruire, iar pe 12 iunie (marți) – la limba străină. Pe 15 iunie (vineri) absolvenții profilului real vor susține examenul la matematică, cei de la profilul umanist – la istoria românilor și universală. Cei de la arte și sport vor susține proba de profil. Pe 19 iunie (marți) urmează proba la solicitare. Ultimul examen este pe 22 iunie (vineri), la limba și literatura ucraineană, bulgară sau găgăuză.

Candidații vor susține probele de examen în 92 de centre de bacalaureat, dintre care 30 de centre sunt instituite în municipiul Chișinău, iar 62 de centre în alte localități ale țării.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării menționează într-un comunicat de presă că în anul curent vor fi acordate din oficiu 864 de note de „10” (zece) pentru 828 de elevi. Printre elevii menționați sunt 28 de elevi care vor obține două note de „10” (zece) din oficiu și sunt patru elevi care vor obține din oficiu trei note de „10” (zece).

La sesiune s-au înscris 18 776 de candidați, dintre care 3 077 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.