A șasea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău se va desfășura online

Cea de-a șasea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău se va desfășura în premieră în format online din cauza pandemie COVID-19. În perioada 22-25 octombrie, pe noua pagină web a evenimentului, vor putea fi vizionate o selecție de unsprezece lungmetraje, atât noi, cât și clasice. Filmele vor fi disponibile gratuit online, doar la orele indicate în program, transmite IPN.

Majoritatea filmelor vor fi însoțite de discuții înregistrate cu regizori și actori, disponibile pe parcursul evenimentului pe zfrmd.ro, pentru a păstra tradiția de a oferi publicului din Republica Moldova șansa să îi cunoască mai bine pe cineaștii români. Într-o conferință de presă, Dumitru Grosei, președinte ALTERNATIVE Cinema, a declarat că accesul la filme este limitat exclusiv la teritoriul Republicii Moldova.

„Aș vrea să felicit organizatorii, care, în pofida evenimentelor generate de pandemia COVID-19, au reușit să organizeze și în acest an evenimentul. Important este că, și în condițiile de COVID-19, manifestațiile culturale, atât pe partea dreaptă, cât și pe partea stângă a Prutului, continuă”, a declarat Igor Șarov, ministru al educației, culturii și cercetării.

Marian Crișan, președinte ROVA FILM, a menționat că acest eveniment a devenit deja o tradiție și continuitatea lui înseamnă foarte mult. „Nu am vrut să întrerupem acest eveniment, chiar dacă anul acesta este dificil. Și sperăm ca anul viitor să revenim la proiecțiile în sala de cinema. Cred că toți cei de față sunt de acord că filmele de cinema trebuie văzute pe ecran mare. Deși în lumea în care trăim accesul e din ce în ce mai popular pe platformele digitale, totuși cinemaul trebuie să rămână un spectacol în sală, cu spectatori mulți, cu ecran mare”, a spus Marian Crișan.

Ionuț Mareș, critic de film, selecționer program ZFR (România), a menționat că pentru ediția din acest an s-a decis să fie păstrate secțiunile, pentru a da o continuitate, chiar dacă festivalul se desfășoară online. Secțiunea principală este cea de filme noi, care anul acesta cuprinde șase proiecții. Potrivit criticului, anul acesta a fost mai complicat, pentru că de obicei se aduceau filme lansate vara sau toamna, înaintea festivalului. Însă, anul acesta a fost mai dificil să fie aduse filme noi, care încă nu au avut măcar proiecții în cinema. În ceastă ediție vor fi filme care au avut premiera la sfârșitul anului trecut și la începutul anului, până la închiderea cinematografelor din cauza pandemiei.

În secțiunea Filme noi, cap de afiș este tulburătorul documentar „colectiv” (2019), de Alexander Nanau, care a avut anul trecut premiera mondială la Festivalul de la Veneția. Filmul urmărește ce s-a întâmplat în societatea românească în anul de după tragedia din clubul bucureștean Colectiv din octombrie 2015. Un alt film este noua animație a regizoarei Anca Damian, „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), prezentă în numeroase festivaluri și nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film. Animația spune povestea unei cățelușe care lasă urme profunde în viețile stăpânilor care, rând pe rând, o primesc în familiile lor.

Zilele Filmului Românesc, încep astăzi, 22 octombrie, la ora 19.00 pe www.zfrmd.ro. Ediția este deschisă de filmul „Heidi” (2019), de Cătălin Mitulescu, unul dintre cei mai importanți regizori al Noului Cinema Românesc. Lungmetrajul a avut premiera mondială în competiția Festivalului de la Sarajevo și are ca protagonist un polițist în prag de pensionare, Gheorghe Visu, ce primește ca ultimă misiune să caute, la marginea Bucureștiului, două fete care trebuie să depună mărturie într-un proces cu trafic de persoane și crimă organizată.

Pe pagina web a Zilelor Filmului Românesc poate fi consultat programul în întregime a filmelor și informații despre ele.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.