A fost votat Acordul de colaborare adițional la Protocolul de Înfrățire dintre Chișinău și București

Consilierii municipiului Chișinău au votat un proiect de decizie privind Acordul de colaborare adițional la Protocolul de Înfrățire, încheiat între Primăria municipiului Chișinău și Primăria municipiului București la 4 noiembrie 1999. Pentru aprobarea acestuia au votat 42 de consilieri, transmite IPN.

Ședința CMC a avut loc cu participarea a 16 consilieri ai Consiliului General al municipiului București.

Secretarul CMC, Adrian Talmaci, a menționat că Acordul adițional prevede domeniile de colaborare. Este vorba despre schimburi de experiență și derularea de proiecte în domeniul dezvoltării locale. De asemenea, Primăria Chișinău și Primăria București vor promova proiecte și activități în domeniul dezvoltării economice, culturii, tineretului, turismului etc.

Acordul prevede schimburi interinstituționale în domeniul social, domeniul dezvoltării economice, accesare de fonduri europene, sport, protecția mediului, transport, arhitectură, urbanism etc. Tot în temeiul acestui Acord, primăria municipiului Chișinău va elabora un program de cooperare nou care va prevedea acțiuni concrete pentru perioada următoare.

Potrivit lui Adrian Talmaci, în temeiul Protocolul de Înfrățire au fost organizate și desfășurate mai multe evenimente. El spune că numai în anul 2018, Primăria municipiului București a donat Primăriei municipiului Chișinău două autobuze, a finanțat lucrările de construcție pentru scara de granit de la Valea Morilor, a donat cărți, și au avut loc mai multe schimburi de experiență și proiecte.

Vasile Grădinaru, președintele fracțiunii PAS din CMC, a remarcat că actul juridic votat „este ca un pas mic spre o înfrățire durabilă dintre Moldova și România”, dar și un pas mic spre unirea dintre cele două state.

Ion Cebanu, președintele fracțiunii PL din CMC, a menționat că România a fost alături de Moldova atunci, când acesteia i-a fost cel mai greu și a arătat că poate fi aproape nu doar prin vorbe dar și prin fapte. Acesta a mai spus că nu crede că „cei care rup hărțile, României Mari, aprobă politica de expansiune în Donbas, Georgia sunt sinceri în promovarea românismului în Basarabia”.

Veaceslav Nedelea, consilier PDM, a menționat că municipiul Chișinău contează foarte mult pe expertiza Bucureștiului.

Consilierul PSRM, Victor Poleacov, a declarat că Comisia juridică, pentru ordinea publică și activitatea administrației a oferit un aviz pozitiv acestui Acord.

Valerii Klimenko, consilier din partea Partidului Politic Șor, a cerut Primăriei să prelungească Acordurile similare de colaborare, cu Moscova, Kiev sau Minsk.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a adus mulțumiri consilierilor români pentru proiectele implementate în Chișinău cu suportul municipiului București.

Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a spus că pentru partea română colaborarea respectivă „este una fundamentală, astfel încât instituțiile noastre să poată beneficia de experiența celor două unități administrative, astfel încât proiectele pe care ne dorim să le implementăm împreună să aibă rezultatul scontat”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.