A fost reluată sterilizarea la Centrul de capturare a animalelor fără stăpân din capitală

Procesul de sterilizare la Centrul de capturare și sterilizare a animalelor fără stăpân din capitală a fost reluat. Acesta fusese sistat din cauza lipsei specialiștilor, la mijlocul lunii decembrie. Medici veterinari nu au fost angajați, însă Direcția generală locativ-comunală și amenajare DGLCA a identificat drept soluție încheierea unui contract cu clinică veterinară mobilă. Soluția este temporară și pentru un număr limitat de patrupezi.

Contactat de IPN, Karl Luganov, specialist principal în cadrul Secției de control și protecția animalelor din cadrul Direcției, a declarat că a fost încheiat un contact cu o clinică veterinară mobilă pentru sterilizarea a 160 de câini. Jumătate dintre ei au fost deja sterilizați, iar acum mai urmează sterilizarea a încă 80 de câini.

Potrivit lui, odată cu sterilizarea celor 80 de patrupezi, procesul riscă să se stopeze iar. Și din aceste considerente, este necesar să fie un contract similar cu o clinică mobilă doar că pe o perioadă mai îndelungată, de exemplu un an. Respectiv, să fie lansată cât mai curând licitația pentru selectarea clinicei veterinare.

Karl Luganov a menționat că în Chișinău sunt în jur de cinci mii câini, dintre care circa trei mii de cățele. Procesul de sterilizare trebuie să fie masiv și realizat într-un timp cât mai restrâns. Numărul de sterilizări trebuie să depășească numărul de nașteri. Or, în caz contrar, procesul de sterilizare se poate întinde și pentru 20 de ani.

Pentru a ține situația sub control, este nevoie să se ajungă la o rată de sterilizare de circa 70%. În prezent, sunt sterilizați circa 20-25% din câinii fără stăpân, ceea ce este destul de puțin, numărul sterilizărilor fiind mai mic decât numărul nașterilor.

Potrivit specialistului, sterilizarea contribuie la reducerea populației maidanezilor. Animalele sunt mai puțin agresive și se schimbă și atitudinea față de ele. Oamenii cunosc că acestea sunt sterilizate, dar și vaccinate.

La Centrul de capturare și sterilizare a animalelor fără stăpân din capitală sunt circa 870 de câini, pe când capacitatea acestuia este de 600-700 de patrupezi. Pentru că centrul este supraaglomerat, câinii fără stăpân prinși în stradă sunt sterilizați, vaccinați antirabic, iar apoi, dacă nu sunt agresivi, sunt lăsați în libertate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.