A 55-a ediție de „Mărțișor” vine cu 16 concerte, unul dedicat lucrătorilor medicali

Festivalul internațional „Mărțișor” a ajuns anul acesta la a 55-a ediție și urmează să se desfășoare, tradițional, în perioada 1-10 martie. În cadrul ediției jubiliare vor fi organizate 16 concerte, unul dintre ele fiind dedicat lucrătorilor medicali. Din cauza pandemiei, anul acesta concertele se vor desfășura doar în sălile teatral-concertistice din Chișinău și cu limitarea numărului de spectatori până la 250. Detaliile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, transmite IPN.

Ministra Lilia Pogolșa a declarat că Festivalul „Mărțișor” este cel mai mare, cel mai popular și cel mai longeviv festival din Moldova. Organizarea festivalului nu este un gest de sfidare a pericolului, dar este o exprimare a dorinței de revenire la normalitate. Însă, în cazul în care situația pandemică se va agrava, organizatorii festivalului se vor conforma restricțiilor și vor desfășura concertele fără participarea spectatorilor. Acestea vor transmite doar la televizor.

Potrivit agendei, festivalul va fi inaugurat pe 1 martie la Palatul Național „Nicolae Sulac” cu concertul „Mărgăritare”, care va reuni cele mai reprezentative forțe artistice ale culturii naționale – Eugen Doga, Nicolae Botgros, formația „Zdob și Zdub”, orchestre simfonice, de cameră, formații etc. Pe 2 martie, la Sala cu Orgă va avea loc un concert dedicat în exclusivitate cadrelor medicale.

Alexandru Locoman, directorul Palatului Național „Nicolae Sulac”, a menționat că pe 4 martie Orchestra Națională „Lăutarii”, condusă de dirijorul Nicolae Botgros, va susține concertul „Vă cântăm din nou cu drag”. Pe scenă vor evolua: Ion Paladi, Lidia Bejenaru, Ioana Căpraru etc. Pe 6 martie va avea loc concertul „Cânt și joc din plai străbun”, susținut de ansamblul de cântece și dansuri „Fluieraș”, dirijori – Edgar și Marcel Ștefăneț, coregraf – Iurie Bivol. Pe 8 martie va fi organizat spectacolul-divertisment dedicat Zilei Internaționale a Femeii „Orice femeie e frumoasă…”. Pe 10 martie, va avea loc spectacolul muzical-coregrafic de închidere a festivalului ,,La ceas aniversar”, prin marcarea a 75 de ani de la fondarea Baletului Național „Joc”.

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va organiza, la Palatul Republicii, concertul „Un Mărțișor cu Orchestra Folclor” (3 martie) și concertul simfonic Gala Soliștilor (2 martie), iar la Muzeul Național de Artă al Moldovei – „Recital de Lied – Iubitei de departe” (4 martie).

La Sala cu Orgă vor fi organizate concertele „Centenarul Astor Piazzolla” (2 martie), „Recital de chitară” (4 martie), „Recital de Orgă” (7martie) și „O seară de muzică barocă” (10 martie). La Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, pe 7 martie, va avea loc Gala de balet.

Cheltuielile pentru organizarea Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor” în acest an se ridică la 1,9 milioane de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.