500 de persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă convalescentă

Aproape 500 de persoane tratate de COVID-19 au asigurat peste 1600 de doze de plasmă pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave ale bolii, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale într-un comunicat de presă citat de IPN.

465 de doze de plasmă, cele mai multe la număr, un fost distribuite  Spitalului Clinic Republican. Celelalte au ajuns la Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Municipal nr.1, Spitalul Clinic Municipal Arhanghelul Mihail, Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime și alte instituții medicale, inclusiv din afara capitalei. În stocuri mai rămân 476 de doze cu destinație pentru transfuzie și validare.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale reiterează apelul către toate persoanele care s-au tratat de COVID-19, să se solidarizeze cu pacienții în stare gravă care luptă cu această infecție, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare. Pot dona plasmă bărbații tratați de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice așa ca: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni la Bălți, Cahul și Chișinău, cât și în alte centre de donare.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, persoanele pot apela la numerele de telefon: 022109050 (Chișinău), 023171393 (Bălți) și 029981305 (Cahul).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.