302 din 305 procese verbale: Ion Ceban – 50,65%, iar Lilian Carp – 28,20%

După prelucrarea a 302 procese verbale din cele 305, candidatul Partidului Mișcarea Alternativa Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, obține 50,65% din voturi. Pe locul doi este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a acumulat 28,20 % din sufragii, transmite IPN cu referire la datele preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală.

Pe locul trei se situează candidatul Partidului Socialiștilor, Adrian Albu, cu 4,53%, pe locul patru candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Victor Chironda – 3,81%, pe locul cinci candidatul Partidului politic „Renaștere”, Vasile Bolea – 2,42%, iar pe locul șase candidatul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc – 2,1%. Ceilalți concurenți electorali au acumulat sub 2% din sufragii.

Potrivit Codului Electoral, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. În cazul în care niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

După prelucrarea a 303 din 305 procese verbale, în Consiliul municipal Chișinău, voturile s-au împărțit astfel: MAN – 33,15%, PAS – 32,81%, PSRM – 9,68%, PCRM – 4,46%, PP „Renaștere” – 2,65%, iar PPDA – 2,55%. Pentru celelalte formațiuni au votat sub 2% din alegători.

Alegerile pentru consilieri se desfășoară într-un singur tur. Atribuirea mandatelor de consilier partidelor politice, blocurilor electorale se efectuează prin împărțirea succesivă a numărului de voturi valabil exprimate pentru fiecare partid politic, fiecare bloc electoral la 1, 2, 3, 4 etc. până la cifra care corespunde numărului de mandate stabilit pentru circumscripția electorală respectivă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.