3 mln lei și circa 100 de mii de euro au fost găsiți la fosta conducere a CFM, deputat

Angajații Căii Ferate din Moldova de aproape șase luni rămân fără salarii, în timp ce acasă la fosta conducere a întreprinderii, în urma unor percheziții, au fost găsiți  3 mln lei și circa 100 de mii de euro – spune vicepreședintelui Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, transmite IPN.

Percheziții ar fi avut loc la domiciliile și oficiile lui Iurie Topala, ex-director CFM, și Grigore Condurachi, ex-vicedirector CFM, precum şi la oficiile companiilor de expediție. Într-o postare pe Facebook, Alexandru Slusari scrie că informația i-a fost oferită din surse demne de încredere din Procuratură. Potrivit deputatului, cei vizaţi ar fi implicați în deturnarea a circa 300 mln lei a patrimoniului întreprinderii de stat CFM prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019.

„În sfârșit, a acționat toata informația SIS, acumulată în ultimii 5 ani și oferită comisiei parlamentare de anchetă. A jucat rol și rezonanța raportului Comisiei și faptul că acolo, la insistența Platformei DA, au fost indicate toate numele din notele informative SIS”, a menţionat Alexandru Slusari.

La sfârşitul lunii aprilie, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a declarat că cei de la conducerea „Căii Ferate din Moldova” au dus întreprinderea conștient pe calea falimentului, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari. În opinia sa, corupția și administrarea defectuoasă a întreprinderii ar fi cauza neplății salariilor angajaților.

În urma concursului organizat recent pentru șefia Căii Ferate, noul conducător al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” este Oleg Tofilat, consilier al prim-ministrului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.