23 august – Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

Premierul Maia Sandu a solicitat Cancelariei de Stat să pregătească o hotărâre de Guvern prin care 23 august va fi declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, transmite IPN.

Inițiativa vine în concordanță cu Rezoluția Parlamentului European din 2009. În Rezoluție este subliniată importanța păstrării memoriei trecutului și se reconfirmă poziția solidară împotriva tuturor regimurilor totalitare, indiferent de natura lor ideologică.

Potrivit Maiei Sandu, Guvernul Republicii Moldova condamnă toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului, recunoaște suferințele tuturor victimelor regimurilor totalitare și autoritare și declară că pacea și reconcilierea, bazată pe păstrarea memoriei victimelor, democrația și respectarea drepturilor omului reprezintă unicul model de dezvoltare pe care îl va urma.

Premierul a chemat populația și mijloacele media să păstreze un moment de reculegere pe 23 august, ora 20.00.

Prin Declarația Parlamentului European din 2008, ziua de 23 august a fost proclamată Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.