22 de instituții publice municipale au fost eficientizate energetic și reabilitate termic

Douăzeci și două de instituții publice municipale: 14 licee, 5 grădinițe și 3 spitale au fost eficientizate energetic și reabilitate termic în cadrul unui proiect de eficiență energetică a clădirilor publice. Suprafața totală a instituțiilor este de peste 180 de mii de metri pătrați, iar numărul beneficiarilor finali ai proiectului se ridică la 35 de mii de persoane, transmite IPN.

Potrivit primarului general, Ion Ceban, înainte de începerea proiectului, în unele instituții temperatura în săli în perioada rece era de 15-18 grade. Încălzirea se făcea inclusiv cu reșouri electrice, aparate de aer condiționat, boilere. Obiectivul proiectului era să fie redus cu 25% consumul de energie termică și electrică, să fie asigurat standardul de confort termic interior (22 de grade), dar și condiții confortabile de iluminare, aerisire și de securitate a sănătății.

În urma lucrărilor de reabilitare s-a reușit diminuarea consumului de energie termică cu 47%, iar energie electrică – cu 45%. Un moment inovativ este instalarea panourilor fotovoltaice, ceea ce a permis instituțiilor sa producă energie electrică.

Proiectul de pionierat în acest domeniu a fost implementat de Primăria municipiului Chișinău cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Europene de Investiții și Fondul parteneriatului estic pentru eficiență energetică (E5P), cu un buget de 25 de milioane de euro (500 de milioane de lei), inclusiv componentă de grant de 5 milioane de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.