18 candidați la Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2021

Consiliul de Presă anunță etapa a doua a concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediția 2021. La concurs au fost admise 13 redacții și cinci jurnaliști/jurnaliste, iar până la 31 octombrie publicul poate vota pentru candidații preferați pe platforma online www.mediaforum.md. Votul publicului are un caracter de recomandare și va avea o pondere de 25% în votul cumulat al publicului, experților și membrilor Consiliului de Presă, transmite IPN.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015 pentru promovarea jurnalismului etic și recunoașterea meritelor profesioniștilor media în acest domeniu, iar câștigătorul este desemnat anual în rezultatul unui concurs cu participarea consumatorilor de produse mass-media, a experților şi a membrilor Consiliului.

Până pe 20 septembrie 2021, redacțiile din Moldova s-au putut autopropune pentru acest Premiu ca instituție media, dar au putut nominaliza și candidaturile unor colaboratori ai redacției. Dreptul de a propune candidaturi l-au avut și consumatorii de media, instituțiile, organizațiile, companiile, asociațiile obștești, și un grup de experți, constituit de Consiliul de Presă.

Consiliul a examinat toate propunerile și a admis la concurs 13 instituții mass-media. Acestea sunt:

Agora.md, portal de ştiri
Diez.md, portal de știri
Ekomomiceskoe obozrenie/Logos press, săptămânal
GRT, post regional de televiziune (Comrat)
IPN, agenție de presă
Moldova.org, portal de știri
Mold-street.com, portal de știri
Nokta.md, portal regional de știri (Comrat)
Nordnews.md, portal regional de știri (Bălți)
Oamenisikilometri, portal
Radio Chişinău, post de radio
Sanatateinfo.md, portal de știri
TVR Moldova, post de televiziune.

Jurnaliștii și jurnalistele admise sunt:

Ludmila Barbă (Compania Teleradio Moldova)
Liliana Barbăroșie (Radio Europa Liberă)
Vitalie Călugăreanu (Jurnal TV)
Eugenia Crețu (Radio Europa Liberă)
Victor Moșneag (Ziarul de Gardă)

În propunerile transmise Consiliului de Presă au fost și instituții media care au obținut Premiul în ultimii ani, însă Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului stabilește că laureatul nu poate participa la concurs timp de cinci ani din anul când i s-a înmânat Premiul. De asemenea, mai mulți consumatori de produse media au propus candidatura jurnalistei Viorica Tătaru (în echipă cu cameramanul Andrei Captarenco), însă Viorica Tătaru este membră a Consiliului de Presă, iar Regulamentul stabilește că membrii Consiliului nu pot fi înaintați pentru Premiu în perioada mandatului.

Până pe 31 octombrie, candidații vor fi evaluați de către public prin intermediul platformei online MediaForum.md. Astfel, vizitatorii platformei pot acorda de pe un singur cont în rețelele de socializare cel mult 10 puncte pe săptămână pentru cel mult 4 instituții media candidate, după algoritmul 4 - 3 - 2 - 1. În aceeași perioadă, candidații vor fi evaluați de membrii Grupului de experți și membrii Consiliului de Presă care nu se află în conflict de interese cu candidații.

În ultima etapă a concursului, va fi totalizat punctajul cumulativ al candidaților, în care 25% îl va constitui votul public, iar 75% – votul experților și al membrilor Consiliului de Presă. Decizia finală va fi luată de membrii Consiliului de Presă care nu sunt în conflict de interese cu candidații, iar Premiul va fi înmânat în cadrul Forumului Mass-Media 2021 care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie 2021.

În calitate de organizator, Consiliul de Presă poate decide să nu acorde Premiul niciunui candidat dacă va considera că în acest an instituțiile mass-media și jurnaliștii candidați nu merită Premiul.

Doritorii de a acorda puncte candidaților preferați, o pot face activând bannerul „Votează online!” de pe pagina web www.mediaforum.md.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.