177 de mii este numărul persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova

Persoanele cu dizabilități reprezintă circa 7% din populația țării. La 1 ianuarie 2020, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul estimat al persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova a constituit 177 mii de persoane. Dintre acestea, 10,7 mii sunt copii și adolescenți. Aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilitate s-a încadrat în categoria celor cu dizabilitate severă. Datele sunt prezentate de Biroul Național de Statistică în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată anual la 3 decembrie, transmite IPN.

Ponderea femeilor în rândul persoanelor cu dizabilități este de aproape 52%.

Majoritatea persoanelor cu dizabilități beneficiază de pensie de dizabilitate. În structura persoanelor cu dizabilități aflate la evidența organelor de asigurări sociale, pensionarii de dizabilitate au reprezentat puțin peste 71%, iar beneficiarii de alocații – aproape 29%.

Persoanele cu dizabilități preponderent sunt din mediul rural – 57%. Comparativ cu 1 ianuarie 2016, ponderea lor s-a majorat cu 5,5 puncte procentuale.

Dizabilitatea în rândul pensionarilor survine cel mai des după vârsta de 55 de ani. În numărul total al pensionarilor de dizabilitate au predominat persoanele cu vârsta de 55-64 de ani – 44,1% și 30-54 de ani – 31,6%.

Numărul persoanelor recunoscute pentru prima dată cu dizabilitate este în creștere. Conform datelor Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, în anul 2019, s-au adresat 17,2 mii de persoane pentru a fi expertizate. Dintre acestea, au fost recunoscute cu dizabilitate primară 15,1 mii persoane (88%), inclusiv 13,7 mii de adulți (88%) și 1,4 mii de copii (95%).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.