18 deputați în Adunarea Populară a Găgăuziei au fost aleși din primul tur

În 18 circumscripții, deputații în Adunarea Populară a Găgăuziei au fost aleși din primul tur. În alte 17 circumscripții, pe 3 octombrie, va fi desfășurat al doilea tur al de scrutin și, după caz, alegeri noi. În cazul a 11 circumscripții, niciunul dintre candidați nu a acumulat cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, iar în cazul a șase circumscripții – alegerile nu au fost declarate valabile, din cauza numărului mic de votanți, transmite IPN.

Din primul tur au fost aleși candidații: Elena Iurcenco (circumscripția nr. 7), Alexandr Toporaș (circumscripția nr. 8), Dmitrii Topal (circumscripția nr. 9), Alexandr Dinjos (circumscripția nr. 11), Ivan Caraja (circumscripția nr. 14), Leonid Chiosea (circumscripția nr. 16), Fiodor Ianioglo (circumscripția nr. 17), Nicolai Raia (circumscripția nr. 18), Nicolai Andrușoi (circumscripția nr. 19), Dmitrii Constantinov (circumscripția nr. 21), Valentin Gaidarji (circumscripția nr. 23), Mihail Jelezoglo (circumscripția nr. 25), Dmitrii Manastîrlî (circumscripția nr. 31), Nicolai Ormanji (circumscripția nr. 32), Ilia Uzun (circumscripția nr. 33) și Serghei Cimpaeș (circumscripția nr. 35).

În alte 13 circumscripții, niciunul dintre candidații nu a acumulat cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri. Respectiv, în două săptămâni va fi organizat al doilea tur de scrutin. În turul doi participă primii doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur.

Alegeri peste două săptămâni vor fi organizate și în alte șase circumscripții în care duminică la urne s-au prezentat insuficienți alegători. Pentru ca alegerile să fie declarate valabile, și în al doilea tur se cere o prezentă de peste 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

Adunarea Populară a Găgăuziei are 35 de deputați, aleși câte unul în 35 de circumscripții electorale uninominale. Alegeri ordinare au avut loc duminică, 19 septembrie. În competiție s-au înregistrat 124 de candidaturi, dintre care doi s-au retras. O sută de candidați s-au înregistrat în calitate de independenți, 21 de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar doi candidați – de la Partidul Acasă Construim Europa.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.