12 pretendenți la fotoliul de primar de Chișinău și-au depus actele în ultima zi

Doisprezece pretendenți la fotoliul de primar de Chișinău și-au depus în ultima zi actele la Consiliul electoral al circumscripției electorale Chișinău. Consiliul are la dispoziție șapte zile pentru a lua decizia de înregistrare sau neînregistrare a candidaților în competiția electorală, transmite IPN.

Printre cei care au depus dosarul în ultima zi este și liderul PPDA, Andrei Năstase, ministru de interne, primar ales, dar neconfirmat în funcție în urma alegerilor locale noi de anul trecut. El le-a spus jurnaliștilor că decizia de a candida repetat pentru funcția de primar de Chișinău le aparține locuitorilor orașului. Năstase s-a arătat încrezător că „nedreptatea făcută anul trecut va fi răzbunată printr-un vot mai masiv în acest an”. Acesta a mai spus că nu renunță la Ministerul Afacerilor Interne, pentru că nu-i aparține. Potrivit lui, MAI este un minister care trebuie să se ocupe de oameni și de protejarea drepturilor și libertăților lor, indiferent cine va fi în fruntea instituției.

Vlad Țurcanu, pretendentul la funcția de primar din partea Partidului Popular Românesc, a decis să-și înainteze candidaturi „pentru a aduce Chișinăul în secolul 21”. De asemenea, Vlad Țurcanu spune că este o decizie care a venit ca urmare a pericolului ca orașul să fie acaparat de socialiști. La alegeri, candidatul PPR, mizează pe votul celor care au o viziune românească pentru Chișinău. Întrebat fiind despre atitudinea față de alți candidați unioniști care și-au anunțat intenția de a candida sau au fost deja înregistrați, Vlad Țurcanu a remarcat că „faptul că sunt partide cu retorică similară românească nu înseamnă că acest lucru are legătură cu realitatea și cu potențialul pe care aceștia îl declară”.

Fostul primar interimar Ruslan Codreanu, singurul care candidează independent, a depus la Consiliu cele peste 10 mii de semnături de la susținători.  Codreanu declară că rezultatele pe care le-a obținut timp de un an, cât a deținut funcția de primar general interimar, va fi cel mai bun argument ca oamenii să-l voteze. „Cred că într-o perioadă scurtă am demonstrat cum orașul trebuie administrat, orașul are nevoie de un manager. Eu știu cu ce trăiește acest oraș și sunt sigur că vom reuși”, a mai spus Ruslan Codreanu.

Alexandru Fetescu, de la Partidul Liberal Democrat, consideră că traficul încărcat, starea ecologică complicată a râului Bâc, dar și lipsa managementului deșeurilor sunt cele mai grave probleme ale orașului. Calitățile pe care l-a acumulat pe parcursul timpului îi va permite prin fapte să arate că este demn de funcția de primar, a spus pretendentul.

19 septembrie a fost ultima zi pentru depunerea dosarelor candidaților la funcția de consilier local sau la funcția de primar în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019. La Chișinău și-au depus dosarele 21 de pretendenți la fotoliul de primar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.