100 de mii de teste antigen din partea României au ajuns la Chișinău

România a donat Republicii Moldova 100 de mii de teste antigen pentru depistarea COVID-19. Lotul a ajuns la Chișinău vineri seara. Acesta a fost depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), iar ulterior vor fi repartizate ambulanțelor pentru testarea persoanelor suspecte la COVID-19, direct la domiciliu atunci când sunt solicitate, transmite IPN.

Potrivit ministrei sănătății, Ala Nemerenco, lotul de teste antigen este important pentru Republica Moldova, deoarece, în contextul actualului val de îmbolnăviri, e nevoie de testat la timp, de izolat oamenii, ca ei să stea acasă în perioada îmbolnăvirii așa ca să nu se ajungă la cazuri grave. Ministra a chemat oamenii la solidaritate, să facă un efort pentru a reveni la normalitate și să se vaccineze, testeze, să poarte masca, pentru a scăpa de pandemie.

Cu respectivele teste vor fi echipate toate ambulanțele, așa încât medicii să poată testa persoanele suspecte pe loc, la chemare. Până acum ambulanțele nu au fost dotate cu teste și puteau stabili doar diagnosticul de suspecție la COVID-19.

Ministra a mai spus că, dacă și testele vor fi folosite pentru școală, ele vor fi folosite pentru copii, de exemplu, acolo unde condițiile și infrastructură nu oferă posibilitatea copiilor să meargă fizic la școală. „Este discutată această posibilitate, astfel încât cât mai mulți copii să aibă posibilitatea de a merge fizic la școală”, a spus Ala Nemerenco.

Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, califică donarea testelor drept un gest de „solidaritate frățească” din partea României pentru Republica Moldova. El spune că lotul de 100 de mii de teste antigen rapide vin în Moldova la câteva zile după ce aceasta a sărbătorit mai multe evenimente naționale. Testele fiind un cadou cu acest prilej, care, crede că îi va ajuta pe moldoveni să fie mai sănătoși, mai responsabili și să reușească împreună, prin responsabilitate și solidaritate să iasă din pandemie.

Diplomatul a mai spus că populația trebuie să fie conștientă că doar prin vaccin și comportament responsabil se va reuși revenirea la viața normală.

Daniel Ioniță a relatat că, testele reprezintă îndeplinirea unei promisiuni pe care ministrul afacerilor externe al României i-a făcut-o președintei Maia Sandu, în vizita sa din 23 iulie.

De la începutul pandemiei, România a donat Republicii Moldova circa jumătate de milion de doze de vaccin anti-COVID-19.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.