S-a decis revenirea la prețurile plafon pentru carburanți

Prețurile la carburanți vor fi din nou plafonate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Premierul Ion Chicu anunță că decizia de a reveni la această metodă reiese din analiza efectuată în cadrul Grupului guvernamental de monitorizare a prețurilor, transmite IPN.

Șeful cabinetului de miniștri menționează că modificările legislative, cu privire la revenirea plafonării de către ANRE a prețurilor la carburanți, vor fi aprobate de Guvern în timpul apropiat.

Acum două săptămâni, prețurile la benzină și motorină s-au majorat în medie cu 70 de bani, iar la gazul lichefiat cu un leu. Recent, petroliștii au anunțat ieftiniri de aproximativ 20-25 de bani.

Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni prețurile plafon la benzină și motorină, însă, în martie 2019, Agenția a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%. În schimb, petroliștii urmează să prezinte calculele de rigoare în termen de trei zile de la afișarea noilor prețuri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.