Vladimir Beșleagă a împlinit 90 de ani

Scriitorul, traducătorul, eseistul și jurnalistul Vladimir Beșleagă a împlinit 90 de. Cu acest prilej, prietenii, colegii și rudele i-au urat maestrului pe Facebook la mulți ani sănătoși și frumoși, dar și mulți ani voinici și rodnici merituosului bunic și străbunic, transmite IPN.

Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, maestrul a fost felicitat și de Primăria capitalei. „Ieri am ajuns împreună cu Direcția cultură să-l felicităm cu frumoasa vârstă de 90 de ani, să-i dorim multă, multă sănătate înainte și mulți ani înainte”, a spus astăzi Ion Ceban, primarul capitalei, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931, în satul Mălăiești, raionul Grigoriopol. Primul său roman, „Zbor frânt” (1966), este recunoscut drept una din prozele remarcabile ale perioadei postbelice, unul din romanele care au schimbat faţa prozei din Moldova. Vladimir Beșleagă este remarcat pentru utilizarea unor noi tehnici narative, în special în romanul psihologic „Viaţa şi moartea nefericitului Filimon...”, scris în anii '60, dar care a fost publicat abia în 1988. Maestrul a semnat numeroase tablete, eseuri, reflecţii şi note memorialistice. A primit Premiul de Stat al RSSM (1978). Este Scriitor al Poporului (1991). Între ani 1990-1994, a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. A obţinut „Ordinul Republicii” (în 1996, pe care 1-a recuzat). Manuscrisele mai multor romane („Zbor frânt”, „Ignat şi Ana”, „Sânge pe zăpadă” ş.a.) se păstrează în colecţia Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.