Un nou caz de deces provocat de malarie în Republica Moldova

În Republica Moldova a fost înregistrat un nou caz de deces provocat de malaria tropicală. Este vorba despre un cetățean moldovean în vârstă de 26 de ani, recent revenit dintr-o regiune endemică. Bărbatul a activat în calitate de angajat al unei companii de construcții în Benin, Africa de Sud, notează IPN.

Potrivit datelor ANSP, primele semne clinice ale bolii i-au apărut tânărului în data de 6 august, fiind vorba despre febră 38,0 C, dureri de cap, slăbiciuni generale, transpirație abundentă. 

Ulterior, starea bolnavului s-a agravat, acesta fiind internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. În aceeași zi, a fost confirmată diagnoza de malarie tropică, bolnavul fiind transferat în stare critică în secția de terapie intensivă a Institutului de Medicină Urgentă. Deși medicii au depus toate eforturile necesare, pacientul nu a putut fi salvat.

ANSP anunță că malaria poate fi prevenită şi tratată dacă sunt respectate principiile de protecție recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății, printre care: întreprinderea măsurilor de protejare împotriva mușcăturilor de țânțar, administrarea tratamentului specific antimalaric, adresarea la medic la apariția primelor semne de boală, evitarea activităților în aer liber în apropierea locurilor de reproducere a țânțarilor, (lacuri, iazuri sau zone mlăștinoase), mai ales seara târziu și noaptea.

Republica Moldova, mai bine de jumătate de secol, este o țară liberă de malarie indigenă, dar sistematic înregistrează cazuri de malarie cu statut de import. Pe parcursul anilor 2019-2021 s-au înregistrat 7 cazuri de îmbolnăvire. La sfârșitul lunii iulie, un cetățean ucrainean, refugiat în Republica Moldova, a murit după ce s-a infectat de malarie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.