Sunt gata să acord sprijin politic pentru a obține progrese, președintele în exercițiu OSCE

Prioritate pentru președinția suedeză la OSCE este de a proteja ordinea și securitatea europeană, dar și de a proteja toate principiile stabilite. Acestea presupun, inclusiv, drepturile statului la integritatea teritorială, precum și dreptul statelor de a-și determina în mod independent politica de securitate. Declarațiile aparțin președintelui în exercițiu al OSCE, ministra afacerilor externe a Suediei, Ann Linde. La finalul vizitei în Republica Moldova, oficiala a declarat că este pregătită să acorde sprijinul politic necesar pentru a realiza progrese în procesul de reglementare transnistreană, transmite IPN.

„Misiunea OSCE în Moldova rămâne a fi vitală pentru aducerea procesului de soluționare transnistreană la o finalitate. Cu toții vom contribui la aducerea acelei soluții. Pe parcursul vizitei am fost încurajată de mesajul clar de sprijin pentru acest proces. Rămân a exista anumite provocări și este important să întreprindem pași mici ca să rămânem pe aceeași filieră”, a notat ministra afacerilor externe a Suediei.

Ann Linde a menționat că discuțiile pe care le-a avut s-au axat pe măsuri concrete pentru a construi încrederea între părți și pentru a avansa procesul de soluționare la toate etapele. „Urmează să facilităm procesul de reglementare în conformitate cu principiile de independență, suveranitate și integritate teritorială a Republicii Moldova, în cadrul hotarelor recunoscute internațional, cu statut special pentru Transnistria”, afirmă Ann Linde.

Oficiala a mai spus că președintele OSCE continuă să sprijine reuniunile în formatul 5+2, respectarea drepturilor omului și libera circulație. Or, acestea sunt extrem de importante pentru a îmbunătăți condițiile locale de trai și pentru a asigura comunicarea dintre ambelor maluri ale Nistrului.

În cadrul vizitei în Republica Moldova, președintele în exercițiu al OSCE a avut întrevederi cu președintele Maia Sandu, prim-ministrul interimar și ministrul afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi. De asemenea, oficiala s-a întâlnit cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic al regiunii transnistrene Vitali Ignatiev.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.