Sergiu Litvinenco: Nu există motive pentru consultarea fracțiunilor de către Igor Dodon

Refuzul Partidului Democrat din Moldova de a merge la consultații cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, cu privire „evitarea unei crize politice” este unul firesc din moment ce PDM nu mai face parte din coaliția de guvernare. Opinia aparține deputatului Nicolae Ciubuc, care susține că țara este în colaps și are nevoie de soluții concrete în legătură cu problemele actuale din țară, care pot fi identificate în consultări pe platformă parlamentară cu „toate formațiunile autentice”, notează IPN.

„Nu urmărim un alt scop, scopul este de a găsi consens prin chemarea la dialog a tuturor formațiunilor autentice, veritabile parlamentare din actuala legislatură pentru a încerca să găsim soluții la criză profundă care este cauzată, în primul rând, de pandemie, criza economică, criza din agricultură. Suntem practic într-un colaps, dacă putem spune așa, în condițiile în care suntem. Încă nu avem aprobată politica bugetar fiscal, încă nu avem un buget pentru viitor. Pe de altă parte, cunoaștem care este deficitul bugetar și pe de altă parte vedem tendințele unor forțe politice care pedalează pe ideea declanșării alegerilor anticipate”, a declarat Nicolae Ciubuc în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Sergiu Litvinenco, deputat din fracțiunea PAS, susține că fracțiunile parlamentare pot fi consultate de către președintele țării în două cazuri care la ziua de astăzi nu sunt valabile.

„Am spus din start că, din punct de vedere juridic, strict sub aspectul prevederilor constituționale, președintele cheamă fracțiunile parlamentare la consultări în două situații: în cazul în care urmează a fi identificat candidatul pentru funcția de prim-ministru, nu suntem în situația dată și al doilea caz este atunci când se constată circumstanțe constituționale pentru dizolvarea Parlamentului. Constituția spune că înainte de a semna decretul de dizolvare, președintele cheamă fracțiunile pentru consultări”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Luni, 16 noiembrie, Igor Dodon a anunțat că inițiază discuții cu fracțiunile parlamentare cu scopul de a identifica soluții pentru situația creată în țară. După ce au reușit doar consultările cu fracțiunea PSRM, președintele în exercițiu a afirmat că a știut care va fi reacția și că inițiativa sa a constituit un test pentru fracțiunile parlamentate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.