Sergiu Litvinenco a contestat refuzul PG în cazul tentativei de uzurpare a puterii de stat

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a contestat la judecătorul de instrucție ordonanța de refuz emisă de procurorul general, în cazul tentativei de uzurpare a puterii de stat. Deputatul consideră că „procurorii trebuie să cerceteze cazul cu maximă responsabilitate și seriozitate, și nu în bătaie de joc, pentru că este vorba de o tentativă de subminare a ordinii constituționale și nu de un furt de rutină”, transmite IPN.

„Inclusiv din cauza că nimeni nu a fost pedepsit pentru tentativa lui Plahotniuc de uzurpare a puterii din iunie 2019, Dodon a hotărât să încerce și el. Și a încercat. Și doar grație cetățenilor acestei țări, atât Plahotniuc în 2019, cât și Dodon în 2021, au eșuat”, a menționat deputatul într-o postare pe o rețea de socializare.

Sergiu Litvinenco spune că nu-și poate explica lipsa unei reacții rezonabile din partea procuraturii în cazul întâlnirii „de taină” de duminica trecută dintre adjunctul procurorului general Ruslan Popov și „uzurpatorul funcției de judecător constituțional”, Boris Lupașcu. Potrivit lui, la început Ruslan Popov a negat că a avut vreo întâlnire cu Boris Lupașcu, apoi totuși a confirmat că întâlnirea a avut loc, însă a fost una „accidentală” și, totodată, nu ar fi vreo problemă câtă vreme sesizarea împotriva lui Lupașcu a fost „recepționată” luni.

Potrivit deputatului PAS, Ruslan Popov a mințit că nu s-a întâlnit cu Boris Lupașcu, ceea ce este deja o problemă majoră, apoi, o întâlnire „accidentală” nu poate dura 40 de minute, mai ales într-o benzinărie. În al treilea rând, spune el, argumentul că sesizarea a fost „recepționată” luni, nu ține, or încă de sâmbătă toți știau că există un astfel de document în raport cu Boris Lupașcu.

„Și despre ce, totuși, a fost discuția dintre cei doi? Există, totuși, vreo legătură dintre aceasta și acțiunile care au urmat? Aceste lucruri trebuie clarificate. Or, într-un stat de drept, dincolo de profesionalism şi competenţe, organele de drept trebuie să fie credibile. Or, procuratura noastră suferă de o criză de credibilitate critică. Din cauza unor asemenea „accidente””, afirmă Sergiu Litvinenco.

Procurorul general a refuzat înregistrarea adresării deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc privind pornirea urmăririi penale pentru uzurparea puterii în stat după ce PSRM-Șor au votat pentru demiterea Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu judecător la Curtea Constituțională. Procuratura a motivat prin faptul că, din punct de vedere procesual, adresarea deputaților nu corespunde cerințelor de formă și conținut unui act de sesizare despre infracțiuni prevăzute de Codul de procedură penală, iar din circumstanțele de fapt invocate de către petenți nu rezultă obiectiv o bănuială rezonabilă privind săvârșirea infracțiunilor denunțate sau altor infracțiuni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.