Se cere stoparea construcției unei parcări pe terenul fostului Seminar Teologic

Ministerul Culturii solicită stoparea construcției parcării multietajate pe terenul Clădirii fostului Seminar Teologic. Într-o scrisoare adresată primarului de Chișinău, Ion Ceban, ministrul culturii, Sergiu Prodan, atrage atenția asupra faptului că edificarea parcării aduce prejudicii grave integrității și autenticității acestui bun de patrimoniu cultural național, transmite IPN.

Potrivit lui Sergiu Prodan, se distruge spațiul verde adiacent monumentului, se închide accesul vizual la fațada de sud a edificiului, se creează un focar permanent de vibrații și de emanație de gaze dăunătoare pentru integritatea edificiul istoric, dar și pentru colecțiile de carte de patrimoniu păstrate în clădire. Tototadă, se mărește considerabil presiunea traficului asupra întregii zone.

Avându-se în vedere decizia Primăriei de a elabora Planul Urbanistic General al municipiului și Planul Urbanistic Zonal Centru, atragem atenția asupra punctului 4 al Hotărârii Parlamentului nr.138 din 13.06.2013, în care se stipulează că „Primăria municipiului Chişinău va modifica Planul Urbanistic General al municipiului Chişinău pentru aducerea prevederilor referitoare la Nucleul Istoric în concordanţă cu statutul său de monument/zonă protejată de categorie naţională”, menționează ministrul culturii în scrisoarea adresată primarului de Chișinău.

Săptămâna trecută, a intrat în vigoare o nouă hotărâre de Guvern care prevede funcționarea și cadrul legal de activitate al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, rolul căruia va fi să protejeze și să asigure viabilitatea monumentelor istorice din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.