Reacția MAE al Rusiei la declarațiile MAEIE al Republicii Moldova

Reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova cu privire la participarea ambasadorului rus la un eveniment organizat de Tiraspol, prin chemarea diplomaților să se abțină de la astfel de evenimente, trezește nedumerire. O spune purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova. Potrivit ei, la Chișinău se cunoaște foarte bine că Rusia nu pune la îndoială integritatea teritorială a Republicii Moldova, este garantul și mediatorul reglementării transnistrene și pledează pentru dezvoltarea progresivă a relațiilor ruso-moldovenești în spiritul principiilor stabilite în Tratatul de prietenie și cooperare din 2001. Zaharova susține că acțiunile ambasadorului rus în Moldova respectă pe deplin aceste principii, transmite IPN.

„La Chișinău, de asemenea, trebuie să conștientizeze că, fără a menține contactul cu părțile conflictului, este imposibil să îndeplinești funcțiile unui mediator în reglementarea transnistreană. Mai mult ca atât, în atribuțiile oricărui ambasador intră și dezvoltarea legăturilor cu regiunile țării gazdă și menținerea contactelor cu diaspora din propria țară”, a menționat Maria Zaharova.

„Sperăm că partenerii noștri moldoveni se vor abține de la politizarea activităților Ambasadei Rusiei la Chișinău”, a mai spus reprezentanta ministerului rus.

După ce ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a participat, în format de videoconferință, în cadrul unui eveniment organizat de structurile de la Tiraspol, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție. Instituția a reamintit solicitarea autorităților de la Chișinău pentru diplomații acreditați în Republica Moldova să se abțină de la participarea la activitățile organizate de către structurile de la Tiraspol, „care sunt utilizate în scopuri de propagandă și speculații politice a acestei regiuni a Republicii Moldova”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.