Procuratura renunță la învinuire în dosarul „Grupului Petrenco”

Procuratura renunță la acuzațiile aduse figuranților în dosarul „Grupului Petrenco”, și anume – săvârșirea infracțiunii de organizare și participare la dezordini în masă. Ședința de judecată este planificată pentru astăzi, 17 septembrie, ora 14.00. În dosar figurează reclamanții Grigore Petrenco, Alexandr Roșco, Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Andrei Druzi, Oleg Buznea și Vladimir Jurat, transmite IPN.

Procuratura Generală menționează că a luat act de Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din 14 septembrie 2021 în cauza Petrenco și alții versus Republica Moldova. Și prezintă scuze oficiale tuturor persoanelor figurante în acest dosar penal, care au fost pe nedrept acuzate de săvârșirea pretinsei infracțiuni de dezordini în masă.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis, în data de 14 septembrie, hotărârea în cauza Petrenco și alții 6 contra Republicii Moldova, prin care a recunoscut violarea mai multor articole din Convenția europeană. CEDO a stabilit că acuzațiile de participare în dezordini în masă nu se bazau pe suspiciuni rezonabile. Acuzațiile privind comportamentul violent al reclamanților sunt total incompatibile cu filmările de la eveniment. Întrunirea, în general, și reclamanții, în special, au fost pașnici pe toată durata acesteia. Poliția a folosit forța pentru a-i împinge pe protestatari departe de intrarea în clădire, dar aceștia nu au opust nicio rezistență, violentă, și s-au lăsat îndepărtați de intrarea în clădire în 2-3 minute. Curtea a constatat că instanțele inferioare s-au bazat exclusiv pe prezentarea faptelor prezentate de acuzare și nu au acordat atenție probatoriului apărării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.