logo

UE a debursat 36,4 milioane de euro – suport direct bugetului de stat al Moldovei


https://www.ipn.md/ro/ue-a-debursat-364-milioane-de-euro-suport-7966_1084675.html

Uniunea Europeană a debursat, astăzi, Republicii Moldova suma de 36,4 milioane de euro promisă drept suport direct bugetului de stat. Anunțul a fost făcut la Bruxelles, în cadrul întrevederii oficiale dintre premierul moldovean Natalia Gavrilița cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, transmite IPN.

Într-o postare pe Facebook, Natalia Gavrilița susține că a discutat cu oficialul european despre prioritățile Guvernului de la Chișinău și promovarea agendei europene a Republicii Moldova. De asemenea, a fost abordat subiectul reformelor în domeniul justiției. S-a vorbit despre redresarea economică și îmbunătățirea climatului de afaceri, gestionarea crizei pandemice și imunizarea populației, dar și despre consolidarea instituțiilor de stat.

Natalia Gavrilița a declarat că Moldova este deschisă să aducă relația Republica Moldova – Uniunea Europeană la un nivel mai înalt. Este așteptată reuniunea Consiliului de Asociere, unde va fi adoptată o nouă Agendă de Asociere cu UE. „Ne dorim să includem în dialogul politic problemele securității, justiția și domeniul energetic. Contăm pe identificarea proiectelor concrete de suport de către Direcţia Generală pentru Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere a Comisiei Europene (DG NEAR)”, a scris prim-ministrul.

La rândul său, comisarul Oliver Varhelyi a menționat despre intenția de a lansa un proiect pilot de  modernizare a economiei în localitățile rurale din toată țara, prin dezvoltarea industriei alimentare și celei agricole. Astfel, vor exista locuri de muncă bine plătite, satele se vor dezvolta, iar cetățenii nu vor mai părăsi țara.