logo

Tiraspolul scoate „posturile de carantină”


https://www.ipn.md/public/index.php/ro/tiraspolul-scoate-posturile-de-carantina-7967_1079173.html

Administrația de la Tiraspol a decis să elimine posturile de control pe care le numește „de carantină” și care au fost instalate unilateral la hotarul administrativ sub pretextul măsurilor epidemiologice în contextul răspândirii noului coronavirus, transmite IPN.

Autoritățile transnistrene precizează că inițial au fost instalate în jur de 30 de posturi, ulterior numărul lor a fost redus la 11. Decizia de a le elimina vine în contextul în care rata de infectare în dreapta și în stânga Nistrului este similară.  Tiraspolul menționează că acțiunile ulterioare vor depinde de situația pandemică din regiune.

Anterior, Biroul pentru reintegrare de la Chișinău anunța că, sub pretextul măsurilor epidemiologice, Tiraspolul a instalat posturile de control grănicerești fără acordul Comisiei Unificate de Control. Acestea împiedicau libera circulație a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului, dar și accesul a circa 50 de mii de locuitori din Zona de Securitate la serviciul de bază. Autoritățile precizau că instalarea acestor posturi suplimentare reprezintă o sfidare nu doar a Acordului din 21 iulie 1992, ci și a celui de la Odessa, semnat la 20 martie 1998, care încă atunci condamna prezența grănicerilor în Zona de Securitate și stipula retragerea treptată a acestora. Ulterior, o parte din posturi au fost înlăturate.