logo

Ping-pong de responsabilităţi în cazul femeilor care îşi iau copiii la cerşit


https://www.ipn.md/public/index.php/ro/ping-pong-de-responsabilitati-in-cazul-femeilor-care-isi-iau-7978_1004254.html

Autorităţile fac ping-pong de responsabilităţi atunci când sunt întrebate despre femeile care îşi iau copiii la cerşit în stradă, expunându-i astfel la mai multe pericole. Autorităţile centrale spun că responsabilitatea le revine autorităţilor locale. Ultimele aşteaptă ca poliţia să vină cu sesizări, iar oamenii legii spun că nu intră în competenţa lor acest lucru.

Angela Ganea, şefa unui serviciu din cadrul Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului din Chişinău, a declarat pentru IPN că poliţia este cea care trebuie să se autosesizeze când vede copii cerşind sau femei care cerşesc cu prunci în braţe. Oamenii legii trebuie să-i ridice din stradă, să întocmească actele de rigoare, pe care să le prezinte autorităţilor în domeniul drepturilor copiilor.

Adrian Jovmir, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Poliţie a municipiului Chişinău, susţine că, potrivit legii în vigoare, poliţia nu are dreptul să reţină sau să sancţioneze persoanele pentru cerşit. Femeile, când sunt întrebate de ce-şi iau copiii la cerşit, spun că nu au în grija cui să îi lase. Adrian Jovmir a mai spus că responsabilii pentru protecţia socială sunt cei care pot decide decăderea din drepturi părinteşti. „Noi nu avem dreptul să le luam copiii acestor femei şi să-i predăm centrelor specializate”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Poliţie.

Surse de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei au spus că serviciile de protecţie socială la nivel local au în responsabilitate acest segment şi nu trebuie să  admită expunerea copiilor la careva riscuri.

Până la implementarea noii Legi a poliţiei, pe lângă Ministerul Afacerilor Interne în capitală era deschis centru de plasament temporar a minorilor. Acum acesta a fost închis. Municipalitatea încearcă să îl redeschidă, însă el este destinat copiilor ridicaţi din stradă, nu şi cuplurilor mamă-copil.

Potrivit datelor autorităţilor municipale, în 98% din cazuri femeile care cerşesc în capitală cu prunci în braţe provin din raioanele Nisporeni, Criuleni, Străşeni, Călăraşi. Femeile fie vin dimineaţa şi seara pleacă acasă, fie locuiesc cu chirie în capitală şi astfel îşi câştigă bani pentru existenţă. Acestea pot fi văzute în stradă şi când afară este destul de rece sau vara pe timp canicular. Autorităţile nu au avut semnalate despre cazuri în care femeile au luat cu ele la cerşit copii străini.