logo

„Pace și prietenie”. Picturi murale, în municipiul Strășeni


https://www.ipn.md/public/index.php/ro/pace-si-prietenie-picturi-murale-in-municipiul-straseni-7967_1085244.html

Trei picturi murale au fost inaugurate în municipiul Strășeni, în cadrul unui proiect de revitalizare urbană.  

Elena Pereu, viceprimar al orașului, a specificat pentru IPN că două din aceste picturi murale se află în Parcul public „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Una se întitulează „Pace și prietenie”, iar cealaltă – „Brâu moldovenesc”. A treia pictură, cu denumirea „Oraș curat”, a fost realizată în curtea Întreprinderii municipale Gospodăria comunală Strășeni. Încă o lucrare de acest fel urmează să apară în curând pe una din străzile orașului Strășeni, a adăugat viceprimarul.

Picturile au fost realizate de doi pictori din Republica Moldova, care au fost selectați în urma unui concurs, dar și de doi pictori din Polonia.  

„Astfel de proiecte stimulează gândirea creativă și îmbunătățesc imaginea zonelor degradate. Prin astfel de picturi, revitalizăm spații și readucem la viață zonele care nu sunt într-atât de frumoase”, a menționat Elena Pereu.

Proiectul-pilot „Revitalizare urbană prin picturi murale” a demarat la inițiativa Institutului Polonez din București, în parteneriat cu Rețeaua Națională de Revitalizare Urbană din Republica Moldova, cu suportul Solidarity Fund PL în Moldova. Potrivit Elenei Pereu, municipiul Strășeni este prima localitate din Republica Moldova, în care au fost realizate astfel de picturi murale.