logo

Numărul paturilor pentru pacienții cu COVID-19 poate fi mărit dacă se va cere, autorități


https://www.ipn.md/public/index.php/ro/numarul-paturilor-pentru-pacientii-cu-covid-19-poate-fi-7967_1084650.html

Numărul în creștere al îmbolnăvirilor de COVID-19 a determinat autoritățile din domeniul sănătății publice să mărească numărul de paturi pentru pacienții infectați cu forme medii și grave ale bolii. Referindu-se la situația generală pe municipiul Chișinău, Boris Gîlcă, șeful adjunct al Direcției sănătate, a declarat pentru IPN că șase instituții municipale spitalicești, pentru adulți și copii, au rezervate paturi pentru bolnavii de COVID-19. În caz de necesitate, numărul paturilor poate fi mărit, a precizat Boris Gîlcă.

La Centrul COVID-19 de la Moldexpo sunt 350 de paturi pentru bolnavii care au nevoie de tratament staționar și 100 de paturi pentru pacienții aflați în triaj. 150 de paturi sunt la Spitalul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, 300 – la Spitalul Clinic „Sfântul Arhanghel Mihail”, 100 – la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. La Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” sunt rezervate 63 de paturi pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19, iar la Maternitatea nr. 2 – 55 de paturi.

În total sunt 1118 paturi rezervate pentru pacienții bolnavi de COVID-19. Un număr mic dintre ele mai sunt libere.
 


În ceea ce privește Spitalul Clinic, din subordinea Ministerului Sănătății, sunt 100 de paturi pentru pacienți confirmați pozitiv, în stare medie și gravă, și 6 paturi pentru bolnavi care necesită terapie intensivă. „La moment, circa 10 paturi mai sunt disponibile”, a precizat Marcela Moraru, director adjunct al spitalului. Managerul instituției medicale a îndemnat locuitorii țării să respecte măsurile de protecție, pentru ca să nu îngreuneze activitatea instituțiilor din sistemul medical prin numărul mare al bolnavilor care necesită internare.