logo

Noua componență a CEC, pe ordinea de zi a Parlamentului


https://www.ipn.md/public/index.php/ro/noua-componenta-a-cec-pe-ordinea-de-zi-a-7965_1084392.html

Zece persoane vor fi propuse plenului Parlamentului pentru a fi desemnate în calitate de membri ai Comisiei Electorale Centrale. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul pentru un proiect de hotărâre în acest sens, chestiunea fiind introdusă pe ordinea de zi a ședinței legislativului de joi, 16 septembrie, transmite IPN.

Potrivit legislației, CEC are nouă membri – opt desemnați de Parlament și unul de președintele țării.

Partidele parlamentare au propus nouă candidaturi, după principiul respectării reprezentării proporționale a majorității și a opoziției. Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a propus cinci candidați. Trei membri au fost propuși de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, iar Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic Șor a propus un candidat pentru delegarea în CEC.

Este vorba despre Alexandru Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco, Alexandru Musteața, Vasile Postolache, Vitalie Miron, Lilian Enciu și Vadim Banaru. În urma intervievării candidaților, câțiva membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități au exprimat unele rezerve față de aptitudinile în exercitarea funcției electorale a doi dintre candidați: Vitalie Miron și Vasile Postolache.

Potrivit legislației, membrii Comisiei Electorale Centrale sunt desemnați cu votul majorității deputaților aleși. Mandatul componenței CEC a expirat în luna iunie a acestui an, însă a fost prelungit cu 90 de zile, din cauza perioadei electorale a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Pe ordinea de zi a ședinței de joi se mai regăsește proiectul de lege pentru modificarea Constituției, precum și proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție.