logo

MAEIE, îngrijorat de evoluțiile la Centrala nucleară Zaporojie


https://www.ipn.md/ro/maeie-ingrijorat-de-evolutiile-la-centrala-nucleara-zaporojie-7965_1091679.html

Centrala nucleară electrică din Zaporojie a devenit ținta războiului Rusiei în Ucraina și aceasta pune în alertă întreaga lume.

„Suntem foarte îngrijorați de atacurile repetate din ultimele zile la centrala nucleară din Zaporojie. Transformarea celei mai mari centrale nucleare din Europa într-un teatru de război comportă riscuri de scurgeri catastrofale de radiații. Trupele ruse trebuie să se retragă și să permită accesul imediat al experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, a scris pe Twitter Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, transmite IPN.

Potrivit informațiilor militare ucrainene, plasate în presa locală, tirul artileriei ruse a scos din funcțiune un bloc de pompare din structura comunicațiilor termice subterane ale Centralei. O altă lovitură s-a soldat cu distrugerea parțială a departamentului de pompieri responsabil de siguranța stației electrice nucleare.

La rândul său, Compania națională de producere a energiei nucleare Energoatom, a relatat că Centrala Zaporozhye operează cu riscul de a ieși din standardele de siguranță anti-radiație și anti-incendiare. În urma atacurilor, s-a declanșat protecția de urgență a uneia dintre cele trei unități de alimentare. De asemenea, au fost grav avariate stația de azot-oxigen, o clădire auxiliară și stația de pompare a apelor menajere.