logo

“ÎNFOMETAȚI de pace” - campania republicană, dedicată victimelor Foametei organizate din 1946-47 și tuturor victimelor represiunilor comuniste


https://www.ipn.md/ro/infometati-de-pace-campania-republicana-dedicata-victimelor-foametei-organizate--7542_1090587.html

“ÎNFOMETAȚI de pace”

Campania republicană, dedicată victimelor Foametei organizate din 1946-47 și tuturor victimelor represiunilor comuniste

În contextul când marcăm 75 ani de la apogeul Foametei din 1946-47, în perioada 28iunie - 6 iulie, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „A. Moșanu” desfășoară Campania republicană, de Comemorare a victimelor Foametei organizate și tuturor victimelor regimului comunist, ce au pătimit în urma anexării Basarabiei din 28 iunie 1940, cu genericul „ÎNFOMETAȚI de pace”.

În cadrul Campaniei, în orașele Chișinău, Cahul, Strășeni, Călărași va fi organizată proiecția filmelor „Siberia din oase” și „Expedițiile Memoriei”, realizate de studioul OVH ( regizoare -Leontina Vatamanu și Violeta Gorgos).

De asemenea va fi prezentată expoziția mobilă “Victimele comunismului”, realizată în baza materialelor Agenției Naționale a Arhivelor, vor fi prezenți istorici, victime ale represiunilor comuniste, oameni de cultură, preoți, alți invitați.

Documentarul “Siberia din oase» va fi proiectat la Cahul pe 28 iunie , la ora 10.00, la palatul Național de cultură, «N. Botgros», la Chișinău, la cinematograful «Odeon» pe 5 iulie, ora 18.00 și «Expedițiile memoriei», pe 6 iulie, la aceeași oră.

 Intrarea va fi liberă, pentru toți doritorii.

Siberia din oase – un cutremurător film al regizoarei Leontina Vatamanu-Mărgineanu, care a impresionat publicul din mai multe țări, ce relatează despre tragedia basarabenilor din secolul XX. Documentarul este o reconstituire realistă și zguduitoare a acelor momente din viața a patru foști deportați, care au fost ridicați la miezul nopții din 5 spre 6 iulie 1949 de activiștii bolșevici. Aceștia au năvălit cu cizma și baioneta, ridicând oameni pașnici, copii, bătrâni, pentru a-i duce în gulag-ul siberian. Episoadele punctează ororile și dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă. 

Expedițiile memoriei – un ciclu de documentare, realizate în cadrul unor expediții ale unui grup de studenți, istorici, jurnaliști, cineaști. Ei au ajuns pe locurile  unde au fost aduși moldovenii deportați în perioada 41-50 - în mijlocul pădurilor siberiene, fără adăposturi, lipsiți de hrană și de haine și impuși să presteze muncă de robi. Astăzi unii dintre cei deportați mai pot fi găsiți în cătunele siberiene – tot mai poartă dorul meleagurilor natale, nu au uitat limba maternă și se întreabă de ce noi i-am uitat pe ei… Fiind oameni harnici, buni gospodari, urmași de-ai lor s-au realizat cu succes în diferite ramuri  cultură, știință, economie, nu au uitat de strămoșii lor, le cinstesc memoria. Cutremurătoare au fost momentele când membrii expediției descopereau în adâncul pădurilor siberiene cimitire cu cruci, uneori dărâmate, ale basarabenilor ce și-au găsit aici somnul de veci.

MAI MENȚIONĂM În acest an, Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa Asociației Istoricilor din R. Moldova, cu susținerea mai multor personalități, a adoptat, după 30 de ani de independență, o zi de comemorare a victimelor Foametei organizate – ultima sâmbătă a lunii aprilie. Considerăm că acesta e doar un prim pas întru restabilirea dreptății față de victimele nevinovate ale Foametei organizate din 46-47 în RSSM.

ÎN ACEST CONTEXT, Asociația Națională a Istoricilor “A. Moșanu» își reiterează Apelul către instituțiile de învățământ, mass-media, oameni de cultură, biserici, toți cetățenii, de a contribui la colectarea informației privind persoanele care au decedat, sau au avut de pătimit în urma foametei organizate, la informarea tinerelor generații referitor la această tragedie și la comemorarea acestor și tuturor victimelor regimului comunist.

De asemenea adresăm un apel la depistarea mormintelor comune ale victimelor și inaugurarea crucilor, troițelor, altor monumente pe acele locuri.

MAI MENȚIONĂM că Foametea din anii 1946-1947 a constituit una dintre cele mai tragice, tot odată și secretizate episoade din istoria RSS Moldovenești. Concluzia istoricilor, este că foametea din Basarabia a fost provocată de partidul comunist al URSS (sub conducerea lui Stalin), care a semnat ordinul privind livrarea produselor din RSSM, în condițiile secetei și a sărăcirii populației în urma războiului. Astfel, în prima jumătate a anului 1947 în RSSM au murit aproape 140 mii de persoane, (când pe tot parcursul anului 1945 au murit aproape 82 mii persoane, iar în 1946 – 64 mii). Potrivit unor estimări, Foametea din 46-47 a făcut circa 200-300 mii de victime, iar alți istorici afirmă că flagelul a afectat circa o treime din populația Basarabiei, fiind cea mai crâncenă foamete, după raportul la numărul total al populației, din fosta uniune sovietică.

Asociația Istoricilor din Republica Moldova „A. Moșanu”


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.