logo

Guvernul a aprobat candidaturile a patru ambasadori


https://www.ipn.md/public/index.php/ro/guvernul-a-aprobat-candidaturile-a-patru-ambasadori-7967_1089848.html

Guvernul a aprobat candidaturile a patru ambasadori ai Republicii Moldova în SUA, Belgia, Grecia și Austria. Este vorba despre Viorel Ursu, Viorel Cibotaru, Andrei Popov și Mihaela Mocanu, transmite IPN.

Cabinetul de miniștri a aprobat rechemarea actualului ambasador al Republicii Moldova în SUA, Eugen Caras. Viorel Ursu, care îl va înlocui, din ianuarie 2014 este director de departament – „Programul Europa și Eurasia”. De asemenea, activează în calitate de director regional în exercițiu în cadrul Fundației pentru o Societate Deschisă, Londra. Viorel Ursu a activat în calitate de consilier și coordonator de programe în cadrul Fundației Soros Chișinău, iar timp de 11 ani a activat în calitate de analist superior la Institutul Politici Europene pentru societate deschisă la Bruxelles.

Viorel Cibotaru, acceptat de către Guvern în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, este director executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova. A activat în calitate de conferențiar universitar la Catedra de Jurnalism a USM, a exercitat funcția director al Centrului de informare și documentare privind NATO. În 2015 a fost ministru al apărării, iar în perioada 2016-2018 a fost lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Andrei Popov, susținut  în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Republica Elenă, În perioada 2013-2016 a fost ambasador al Republicii Moldova în Austria și în Slovacia prin cumul, precum și reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE și Biroul ONU de la Viena etc.

Candidatura Mihaelei Mocanu a fost aprobată pentru funcția de ambasador în Austria. Din octombrie 2019 până în prezent ea exercită funcția de șefă a Secției OSCE și Securitate Internațională a Departamentului Cooperare Multilaterală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În aceeași ședință, Guvernul a aprobat numirea prin cumul a alți doi ambasadori. Este vorba despre ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, care a fost desemnat ambasador și în Turkmenistan și Uzbekistan, cu sediul la Kiev. Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost numit ambasador prin cumul în Kazahstan și Tadjikistan, cu reședința la Moscova.

Proiectele de decret sunt remise președintelui țării pentru examinare și semnare.