Președintele interimar al CSJ și vicepreședintele CSJ vor fi desemnați de CSM

Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție și vicepreședintele instituției vor fi desemnați de către Consiliul Superior al Magistraturii. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în prima lectură, transmite IPN.

Inițiativa legislativă a fost elaborată pentru a ajusta prevederile Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție la standardele constituționale de administrare a justiției.

Potrivit proiectului, în cazul în care nu este desemnat vicepreședintele care va exercita funcțiile președintelui Curții Supreme de Justiție în absența acestuia, funcțiile în cauză vor fi exercitate de către vicepreședintele desemnat de Consiliul Suprem al Magistraturii. De asemenea, în cazul în care funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție va rămâne vacantă, interimatul acesteia va fi asigurat de către un judecător desemnat de CSM.

Până acum, președintele interimar al Curții Supreme de Justiției era desemnat în funcție de vârstă. În aceste condiții, autorii proiectului consideră că vârsta, ca unic criteriul de eligibilitate pentru atribuirea calității de interimar în exercițiul atribuțiilor administrative în CSJ reprezintă, în esență, o înlăturare defectuoasă a CSM de la exercitarea atribuțiilor statutare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.