Poetul Andrei Strâmbeanu a trecut spre cele veșnice

Poetul, prozatorul și dramaturgul Andrei Strâmbeanu a decedat. Informația a fost comunicată de directorul Ansamblului „JOC”, Aliona Baroncea, pe pagina sa de Facebook, citată de IPN.

„Inima lui Andrei a încetat să bată. A plecat într-o lume mai bună. Acolo unde-i Grigore Vieru, Nicolae Sulac, Mihai Dolgan, Ion Ungureanu, prietenii, colegii, frații lui de suflet și de lupta pentru idealul românesc. Câtă tristețe și pustietate rămâne în urmă să. Vom păstra memoria vie și ne vom apleca asupra creației sale pentru a ne lumina sufletele. Poeții, artiștii nu mor, ei stau de vorbă cu Dumnezeu, și ne veghează de sus”, a scris Aliona Baroncea pe Facebook.

Andrei Strâmbeanu s-a născut la 25 august 1934 în satul Fântâna Albă, județul Bălți, astăzi raionul Edineț. Este laureat al Premiului Național al R. Moldova și al Premiului „I. L. Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române, deținător al Ordinului Republicii.

În 1959, a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) din Chișinău.

În 1963, a debutat cu volumul de versuri „Fântâna albă”, urmat de cărțile: „Aruncă-mă în cer” (povestiri pentru copii, 1965), „Mireasa” (povestiri, 1967), „Oltea: Mama lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dramă în două acte” (2004), „Contrapunct” (antologie, 2004), „Floare-de-cais sau Mielul netăiat” (2011), „Vin, femei şi… tot ce vrei” (piese de teatru, 2013), „Poezii cu gust de pelin” (2015) etc.

Ca autor de versuri, a colaborat cu compozitorii: Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Eugen Doga, Valentin Dînga etc. Proza sa a fost tradusă în finlandeză, franceză, lituaniană, armeană, georgiană, estoniană, ivrită.

A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1998-2001.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.