Platon va cere pedepsirea procurorilor și a judecătorilor vinovați de încarcerarea sa

Omul de afaceri Veaceslav Platon anunță că nu va cere statului Republica Moldova despăgubiri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru cei patru ani pe care i-a petrecut în închisoare în urma condamnării sale la 18 ani de detenție „într-un dosar total falsificat, fapt demonstrat recent în instanță”. Cu toate acestea, Veaceslav Platon va cere tragerea la răspundere a procurorilor și judecătorilor care se fac vinovați de încarcerarea sa, dar și a celor care au comandat acest lucru, transmite IPN.

„Eu nu voi acționa statul la CEDO. Să răspundă acei procurori și judecători cu mâinile cărora s-a făcut asta, dar și cei care se fac vinovați nemijlocit de acest lucru. Nu mă pregătesc să mă judec cu statul, dar voi încerca ca aceste persoane să răspundă pentru faptele lor. Cred că este ceva normal”, a declarat Veaceslav Platon în cadrul emisiunii „Interviu Exclusiv” la postul de televiziune REN Moldova.

Întrebat dacă acest lucru este posibil acum în Moldova, omul de afaceri a menționat că, mai devreme sau mai târziu, oricum va obține acest lucru, dar și și-a exprimat speranța că „președintele Maia Sandu nu va încerca să-i apere pe Viorel Morari, Adriana Bețișor sau acei judecători care l-au condamnat la 18 ani de închisoare”.

Cât ține de plângerea sa la Parchetul pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România, Veaceslav Platon a explicat că, în pofida legăturilor politice strânse pe care le are Maia Sandu în statul vecin, are temei să creadă că acolo va fi mai ușor să ajungă la adevăr. „Știu că nu va fi ușor, dar chiar și în timpul lui Plahotniuc, aflându-mă în închisoare, eu obțineam de la autoritățile române luarea unor decizii concrete. Plahotniuc avea multe bătăi de cap din această cauză”, a menționat Veaceslav Platon.

Omul de afaceri a mai menționat că, în orice țară europeană, pentru intervențiile sale pe lângă sistemul judecătoresc, Maia Sandu ar fi stat deja la închisoare. „Vreau s-o văd pe Maia Sandu cum își va explica acțiunile”, a mai spus el.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.