Peste 86 de mii de persoane au fost vaccinate contra COVID-19 cu prima doză

În a opta săptămână de la lansarea campaniei de vaccinare anti COVID-19, numărul persoanelor imunizate cu prima doză depășește 86 de mii, rata fiind de 2,5%. Totodată, numărul vaccinaților și cu a doua doză este de peste zece mii. Autoritățile din sănătate menționează că rata de contagiozitate cu noul coronavirus este în continuă scădere, însă se menține destul de înaltă și este prematur de vorbit despre relaxarea restricțiilor instituite anterior. Informațiile au fost prezentate marți, 20 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Denis Cernelea, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat că, deja a doua săptămână, continuă vaccinarea cu a doua doză a vaccinului Pfizer și cu vaccinul Sinopharm. Din data de 2 mai, urmează să înceapă administrarea celei de-a doua doze a vaccinului Astra Zeneca.

Secretarul de stat a menționat că astăzi a început distribuirea celor 51 500 doze de vaccin AstraZeneca, din lotul de vaccin recepționat pe platforma COVAX, dar și din ajutorul umanitar oferit de România. Acesta ar urma să fie asimilat până la sfârșitul lunii. Alte circa 130 de mii de doze de vaccin sunt securizate în depozitele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică pentru asigurarea celei de-a doua doze, care va fi administrată din data 2 mai.

În țară urmează să sosească un lot de 182 de mii de doze de vaccin Sputnik, în acest sens fiind pregătite toate actele necesare. O dată exactă nu se cunoaște, dar se estimează la sfârșitul lunii curente. Totodată, există confirmări că, pe parcursul lunii iunie, prin intermediul platformei COVAX, vor fi livrate peste zece mii de doze de vaccin Pfizer.

Cât ține de vaccinul Moderna, contractul propus pentru semnare prevede 1,5 milioane de doze. A fost solicitată livrarea în mai multe tranșe. Prevederile contractului se referă la anul 2022, însă cu examinarea posibilității de a livra măcar o parte din loturi în a doua jumătate a anului curent. Totodată, autoritățile au decis să reducă numărul vaccinurilor Sinovac, până la 100 de mii de doze.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până pe 19 aprilie, în Republica Moldova s-au înregistrat 246 238 de cazuri de infectări cu noul coronavirus. Bilanțul deceselor asociate cu COVID-19 a ajuns la 5 591, peste o sută din victime fiind din sistemul medical.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.