Pericol de lichidare a distribuției presei scrise și altor publicații periodice

Stimați cetățeni, jurnaliști, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și alte misiuni diplomatice din Republica Moldova,
Stimate domnule Președinte,
Stimată doamnă Președintă a Parlamentului,
Stimate domnule Prim-ministru,
Stimate domnule Primar General,

Cu îngrijorare vă comunicăm că o ramură importantă a sistemului de distribuție a ziarelor și altor publicații periodice este pe cale de dispariție.

Totul a început în octombrie 2017 prin aprobarea de către primăria mun. Chișinău a Regulamentului de desfășurare a comerțului în municipiul Chișinău, prin care chioșcurile de presă au fost plasate în aceleași condiții, de rând cu gheretele de comercializare a produselor alimentare, băuturilor de orice tip, hainelor, etc.

Atragem atenția tuturor asupra faptului că distribuția presei scrise și altor publicații periodice este o activitate cu un puternic impact social, iar statul este obligat să o garanteze prin prisma asigurării libertății presei și a libertății de exprimare, consfințite în Articolul 19 al Declarației Universale a Drepturilor Omului și Articolul 10 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, precum și Articolele 32 și 34 ale Constituției Republicii Moldova.

Mai mult, presa scrisă din Moldova se confruntă cu numeroase probleme, dar cea care ține de distribuirea ziarelor și publicațiilor periodice devine pe an ce trece tot mai greu de depășit, inclusiv din cauza deciziilor excesive și impredictibile ale Autorităților Publice Locale și a ne dorinței APL-lor să conștientizeze caracterul și impactul social al acestei activități.

După mai multe eforturi consolidate, dezbateri publice și explicații ale experților naționali și internaționali, în februarie 2019, Consiliul Municipal Chișinău a adoptat o Decizie (nr.2/12), prin care a modificat Regulamentul menționat și a introdus condiții de excepție pentru punctele de vânzare a publicațiilor periodice și punctelor de vânzare a florilor și plantelor, care prevăd niște rigori speciale – 60% din vitrină să fie ocupată cu expunerea edițiilor periodice, precum și obligația de a deține contracte de difuzare cu redacții a cel puțin 50% din titlurile de ediții periodice editate în Republica Moldova.

În acest context, MOLDPRESA GRUP – cel mai mare distribuitor cu amănuntul al ziarelor și publicațiilor periodice din Republica Moldova, s-a conformat imediat condițiilor Regulamentului. Mai mult, pe parcursul anului 2019, a conlucrat cu serviciile specializate ale Primăriei pentru elaborarea noului design și producerea noilor gherete, pentru îmbunătățirea aspectului vizual al orașului, dar și crearea unor condiții mai comode pentru locuitorii capitalei.

Cu toate acestea, chiar dacă activitatea este exercitată în strictă conformitate cu legea, constatăm cu regret că în ultima perioadă, sub pretextul “elaborării unui nou concept de amplasare și activitate a unităților de comerț ambulant și/sau provizorii”, Preturile nu mai prelungesc nici măcar provizoriu până la adoptarea noii Concepții, termenii de valabilitate a schemelor pentru chioșcurile de distribuție a ziarelor și altor publicații periodice. Astfel, în sectorul Ciocana deja au fost evacuate abuziv, fiind deteriorate parțial, 10 chioșcuri de presă, curând urmând a fi evacuate toate gheretele de presă  din sectorul Râșcani.

Aceste acțiuni, inevitabil duc la lichidarea distribuției cu amănuntul al ziarelor și altor publicații periodice și elimină posibilitatea cetățenilor de ași valorifica dreptul de acces la informație, drept Constituțional și obligație a statului, indiferent dacă e vorba despre autoritate publică centrală sau locală.

 

Stimați cetățeni, jurnaliști, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și alte misiuni diplomatice din Republica Moldova,

Stimate domnule Președinte,
Stimată doamnă Președintă a Parlamentului,
Stimate domnule Prim-ministru,
Stimate domnule Primar General,

MOLDPRESA GRUP susține eforturile de îmbunătățire a aspectului orașului și de reglementare a comerțului stradal. În același timp, trebuie luate măsuri pentru asigurarea funcționării în capitala țării a chioșcurilor de comercializare a publicațiilor periodice, după modelul țărilor civilizate.

Nu vrem să credem că autoritățile publice locale conștient pun piedici sau acționează intenționat în vederea lichidării distribuției presei periodice. Doar prin susținere, condiții democratice și previzibile,  prin informare, care urmează a fi de partea cetățeanului, pot și trebuie create condiții în care cetățeanul singur să-şi aleagă sursa și modalitatea de informare, de unde să-şi procure un ziar. Acest drept nu poate fi sechestrat, lichidat de nici o instituţie, sau mai mult - de o persoană, iar rezultatul acţiunilor administraţiei locale nu le face faţă pentru funcţia și atribuțiile pe care le exercită.

Vă solicităm insistent să examinați acest Apel privind respectarea prevederilor Deciziei Consiliului Municipal Chișinău nr. 2/12 din 05 februarie 2019, dar și mai mult accesul cetățenilor Republicii Moldova la informare.

Notă:  MOLDPRESA GRUP este cel mai mare distribuitor cu amănuntul al ziarelor și publicațiilor periodice din Republica Moldova. MOLDPRESA GRUP din 2018 este membru a Comunității Internaționale a distribuitorilor de presă (cu sediul în Zurich, Elveția), această calitate reprezentând un parteneriat puternic de susținere și asigurare a unei contribuții atât la nivelul politicilor internaționale, cât și susținerea implementării standardelor internaționale. MOLDPRESA GRUP asigură în bază de contracte distribuția și comercializarea tuturor ziarelor și a publicațiilor periodice din Republica Moldova, astfel în 2019 fiind comercializate peste 2,5 milioane de exemplare, aceasta constituind 1/3 din total de distribuție și comercializare. MOLDPRESA GRUP are peste 700 de angajați.

Foto evacuare a chioscurilor

------------

DIȘCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.