Patria mea Moldova cere eliberarea imediată din închisoare a „Grupului Zabolotnîi”

Organizația obștească „Patria mea Moldova” cere eliberarea imediată din închisoare a „Grupului Zabolotnîi”. Membrii organizației vin cu un apel către procurorul general Alexandr Stoianoglo, cerându-i ca Procuratura să retragă învinuirile, cum s-a făcut în cazul „grupului Petrenco”.

Într-o conferință de presă la IPN, Arteom Guriev, liderul organizației obștești „Patria mea Moldova”, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tergiversarea intenționată a procesului în cazul „Grupului Zabolotnîi”. În opinia sa, problema nu e doar în absurditatea cazului, dar în faptul că actuala guvernare, „după fuga oligarhilor și schimbarea regimului”, nu se grăbește să restabilească dreptatea și să elibereze oamenii nevinovați din închisoare.

Potrivit lui Arteom Guriev, mai mult de patru ani, oameni nevinovați sunt la pușcărie. Asupra lor s-a pus presiune fizică și psihologică. După reținerea Grupului Zabolotnîi”, membrii acestuia au stat ilegal în arest preventiv o lună și jumătate, pe când legea dă 72 de ore. Judecătorii primei instanțe, cu încălcarea legii, eu emis sentința noaptea. S-a întâmplat în 2017 și sentința a fost pronunțată fără prezența avocaților învinuiților. „Procurorii și judecătorii care s-au ocupat de acest caz sunt cunoscuți pentru dosarele la comandă. Este vorba despre Oxana Robu, Denis Rotaru”, a spus Arteom Guriev

Curtea Supremă de Justiție a identificat multiple încălcări și neconcordanțe în dosarul „Grupului Zabolotnîi”, întorcând-ul înapoi la Curtea de Apel. Acolo dosarul se află mai mult de un an. Arteom Gueriev crede că este încă un dosar politic pe care Moldova îl va pierde la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În opinia sa, în afară de presiunea financiară care va cădea pe umerii cetățenilor țării, Moldova va demonstra întregii lumi că este un teritoriu al fărădelegilor.

Nelli Scorțescu, membră a organizației obștești, consideră că membrii „Grupului Zabolotnîi”, sunt ținuți în pușcărie ilegal, fără a avea parte de o justiție echitabilă. Organizația cere procurorului general să atragă atenția asupra cazului și să întreprindă acțiuni.

Mihail Garbuz, președintele Partidului Patrioții Moldovei, a rugat guvernarea să elibereze persoanele care stau în pușcărie „la dorința lui Vladimir Plahotniuc”, fost lider PDM, cercetat penal.

„Grupului Zabolotnîi”, din care fac parte 7 persoane, este învinuit de tentativa de asasinare a lui Vlad Plahotniuc. Potrivit PCCOCS,  operațiunea ar fi fost pusă la cale de autoritatea criminală Grigore Caramalac, care l-a recrutat pe Valerian Zabolotnîi, atunci prim-vicepreședintele Federației internaționale a veteranilor de sport, care, la rândul său, ar fi recrutat alte persoane implicate în dosar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.